Feature

Architect en Auto(museum)

De Duitse automobielindustrie heeft iets met Nederlandse architecten. Vorig jaar realiseerde Cepezed het Porsche Centrum in Stuttgart en deze week is bekend geworden dat UN Studio een nieuw museum voor Mercedes-Benz in dezelfde stad gaat bouwen.

UN Studio won een besloten prijsvraag voor een nieuw museum voor Mercedes-Benz in Stuttgart. Het nieuwe museum gaat plaats bieden aan Mercedes-Benz auto's en transportwagens, en bevat een afdeling met de geschiedenis van het bedrijf. Het programma beslaat 20.000 m2. Naast de tentoonstellingsruimtes biedt het nieuwe museum plaats aan een museumwinkel, restaurant, skylobby, kindermuseum en cinema. Inbegrepen in het ontwerp is een concept voor de stedelijke ontwikkeling van het omringende gebied. De uitvoering van het programma zal 50 miljoen euro bedragen. Met zijn 450.000 bezoekers per jaar is het Mercedes-Benz museum het best bezochte museum in Stuttgart. Het huidige onderkomen van het al in 1923 opgerichte museum werd te klein om ook de recentere automodellen te herbergen. Voor UN Studio is het Mercedes-Benz museum het eerste project in Duitsland. Dat lag anders bij de eerdere automobiele architectuur van Nederlandse snit. Cepezed had op het moment dat het contact met Porsche tot stand kwam al een Berlijns kantoorgebouw in aanbouw. Naar verluid kregen de beide directeuren van Cepezed in ruil voor de auteursrechten van het gebouw een Porsche met alle accessoires 'zum Auswahl' en vrij van invoerrechten. En dat terwijl beide heren toch bekend staan als fervente Alfa Romeo rijders. Wellicht een tip voor Ben.