Opinie

De verpretparkisering van Nederland

Kasteel Almere: het op het Belgische Chateau Jemeppe geinspireerde multifunctionele historische ervaring- cq zalen- trouw- en vermaakcentrum dat in 2003 zal worden geopend.

Je telt als gemeente tegenwoordig domweg niet meer mee als je niet minstens één veelbelovend themaparkconcept in de portefeuille hebt. Van belang zijn de trefwoorden 'uniek concept', 'thematische invulling' en 'serieuze onderhandelingen', budgetten dienen in de honderden miljoenen guldens te lopen, de verwachte bezoekersaantallen moeten tenminste op het niveau van de Efteling liggen en de plannen dienen verder vooral vaag te zijn. Het plan van de gemeente Amsterdam voldoet aan al deze voorwaarden. Een bericht in het Parool rept van 'een complex van ongeveer tweehonderdduizend vierkante meter', van een budget van niet minder dan 'één miljard gulden', een invulling die 'nog punt van discussie' is, maar desondanks een raadsbeslissing op 3 oktober aanstaande.

Van een vergelijkbare orde, maar al verder in de ontwikkeling is het nautisch themapark met de naam 'Nederland over zee' waarvoor de voormalige rijkswerf Willemsoord in Den Helder wordt verbouwd. De rijkswerf Willemsoord is een twintig hectare groot complex met twee dokken, loodsen en gebouwen, die 35.000 vierkante meter beslaan en kriskras over het terrein staan. De initiatiefnemers gokken op"een bezoekersaantal van 225.000 per jaar" voor het nautisch themapark inclusief onder meer een megabioscoop. Ideeën voor kantoren, een restaurant, onderkomens voor zakelijke dienstverlening en het inrichten van de werfhaven tot jachthaven voor luxe, zeewaardige jachten, liggen ook al klaar.

En zo zouden we nog wel een tijdje door kunnen gaan: het onlangs geopende factory outlet stadje Batavia Stad in Lelystad (dat vorig jaar nog het Nationaal Luchtvaart-ThemaPark aankondigde), 'Hulst (Zeeland) krijgt het Reynaart Themapark', een onlangs (voorlopig?) definitief afgeblazen initiatief voor een Chinees themapark in Zoetemeer en zo gaat het maar door. Tik het trefwoord 'themapark' in in willekeurig welke zoekmachine en de unieke concepten vliegen je om de oren.

De beleveniseconomie begint op stoom te komen en als dat zo doorgaat amuseren we ons met zijn allen binnenkort compleet gek in al die toekomstige thema- en pretparken. Het wachten is op de onvermijdelijke mislukkingen (herinnert u zich het Archeon nog?) en het politieke 'zwartepieten' dat daar weer het gevolg van is.

Is de prekparkisering van nederland niet meer te stuiten? En zo, ja, is dat dan erg?