Feature

OMA Chassé Parking gereed

Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft de Chasse Parking in Breda opgeleverd. Deze parkeergarage is onderdeel van het door OMA vervaardigde masterplan voor het nabij het stadscentrum gelegen Chasse Park. Ook de overige projecten vorderen gestaag.

Het masterplan voor het Chassé terrein van OMA dateerd van1996. De voormalige militaire locatie bevat woningbouw en een aantal openbare voorzieningen als een casino, een poppodium en een hotel. Het dak van de in het midden van het plan gelegen parkeergarage fungeert als een openbare ruimte.

De parkeergarage onder dit collectieve plein is opgeleverd. De bestrating van het plein laat nog even op zich wachten. Naar verluid moeten 40 stratenmakers vijf maanden aan de slag om de Portugese straatkeitjes van 9 bij 9 centimeter op hun plaats te krijgen.

De parkeergarage herbergt 670 parkeerplaatsen op een oppervlakte van 18.500 m2. De bouw heeft 18 maanden geduurt, en was in December 2001 gereed. De bouwkosten bedragen circa 13 millioen Euro.

Bij het ontwerp is speciale aandacht besteedt aan het niveau van de afwerking, de veiligheid en de gebruikersvriendelijk van het gebouw. Zowel de dakconstructie als de vloerconstructie zijn glooiend uitgevoerd waardoor de hoogtes binnen het gebouw varieren en oplopen tot een totale hoogte van 6 meter. De blauwtinten van de kleur geven de variatie in de hoogte aan.

De Chassé Parking is het vierde grote project dat recentelijk op het Chassé Park wordt opgeleverd. Aan een ander gebouw van OMA, het Carré, wordt op dit moment gebouwd, de oplevering wordt verwacht in de zomer van 2002. De popzaal die door EEA is ontworpen, in de volksmond de Pinda geheten, vordert ook en zal in september worden geopend. De bouw van het stadskantoor van Claus en Kaan is onlangs eveneens gestart. De verwachte gereedstelling van het gehele Chassé Park is in 2004 / 2005.