Feature

Overzichtelijk Oost

Nu de plannen in het Oostelijk havengebied van Amsterdam bijna zijn voltooid geeft Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) ism DRO Amsterdam een prachtige architectuurkaart uit voor de grote stroom architectuurtoeristen die het gebied overspoelen.

Nu de lente begint te komen en de gure winterwind op de Oostelijke Amsterdamse eilanden gaat liggen kan de architectuurliefhebber er weer op uit trekken. Dit maal naar een voltooid Oostelijk havengebied in Amsterdam. Op de achterzijde van de mooie kaart van ARCAM wordt in Nederlands en Engels een beknopte ontstaansgeschiedenis van het gebied geschetst. Per deelgebied, van de eilanden Borneo en Sporenburg tot en met de Oostelijke Handelskadewijk, wordt beschreven welke personen en instanties bij de projecten betrokken waren. Tevens wordt een volledige lijst geboden van alle bouwwerken, hun ontwikkelaars en ontwerpers. Deze index wordt zichtbaar als je het bovenste stuk van de kaart terugklapt. Dit maakt de kaart bijzonder gebruikvriendelijk, wat goed uitkomt bij de windkracht 6 à 7 die er gemiddeld over het IJ waait. Met cijfers zijn de projecten snel te achterhalen. Niet alleen gebouwen zijn geregistreerd maar ook parken, kunst, bruggen, musea en -belangrijk- café's en restaurants. Op de kaart die tot aan de binnenstad reikt is duidelijk te zien hoe je met het openbaar vervoer in dit nieuwe stadsdeel komt.