Feature

Prijs voor PRO

Het kantoorgebouw Forum van Atelier PRO aan de Amsterdamse Zuidas is tijdens de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes uitgeroepen tot het beste internationale kantoorgebouw dat recent is gerealiseerd.

De Mipim-prijs wordt gegeven aan de opdrachtgever. Die wint met een gebouw ontworpen door een architect. De opdrachtgever van Forum was Amstelland Vastgoed ontwikkeling. Een jury van vastgoedspecialisten uit de gehele wereld beoordeelden in de catagorie Business Centres ook het GSK House van GlaxoSmithKline in Brentford (GB) en het hoofdkantoor van Stadtwerke Düsseldorf.

Het kantoorgebouw FORUM van Atelier PRO wordt gehuurd door Loyens en Loeff Advocaten, notarissen en belastingadviseurs. Het gebouw staat aan de Amstelveenseweg in het Amsterdamse Zuidas gebied. Het staat naast de Rietveld academie en het Olympisch stadion.

Het gebouw is ontworpen als een flexibel indeelbaar energiezuinig huurkantoor. Twee extra brede geheel kolomvrije kantoorstroken liggen aan weerszijde van een monumnetaal atrium. Ter plaatse van de glazen kopgevels van het atrium bevinden zich twee paviljoenachtige volumes met hartvormige, respectievelijk vierkante plattegrond waarin bijzondere representatieve functies kunnen worden ondergebracht. Om het gebouw in de toekomst eventueel aan meerdere bedrijven te kunnen verhuren zijn alle stijgpunten in de vier hoeken van het atrium geconcentreerd.

Met het oog op een minimaal energieverbruik is het gebouw voorzien van klimaatramen in combinatie met ondergrondse warmte- en koudeopslag. De dragende buitengevels bestaan voor de helft uit verdiepingshoog helder glas (klimaatramen) en voor de andere helft uit verdiepingshoge betonnen gevel elementen die aan de buitenzijde met half transparant glas zijn bekleed.