Nieuws

33 rijksmonumenten voor Rotterdam

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) heeft op voordracht van de gemeente in Rotterdam 33 nieuwe rijksmonumenten aangewzen. ,,Een belangrijke stap in de bescherming van het culturele erfgoed van Rotterdam”, aldus wethouder Meijer. Onder de nieuwe monumenten, die Rotterdam eerder al als gemeentelijk monument had aangewezen, zijn heel verschillende bouwsels. Zo zijn onder andere het Van Maanenzwembad, een brug bij de Heemraadssingel, en de vroegere elektriciteitscentrale bij de Mullerpier nu monument. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de vroegere rechtbank aan de Noordsingel, het clubgebouw van Sparta en het voormalige belastinggebouw aan de Puntegaalstraat, oftewel de Pluk-me-kaal-straat zoals de Rotterdammers die noemen. Sommige van de monumenten hebben nog hun oude functie. Maar in het voormalige belastinggebouw wonen nu studenten. In het pakhuis St.Jobsveem zit (tijdelijk) een trendy uitgaansgelegenheid.