Recensie

Maandromen

Hoe kan een dorp op de maan eruit zien? Welke materialen en contructies zijn ‘moon proof’? Deze vragen en meer komen aan de orde op de Lunar Base Design Workshop waarvoor pas afgestudeerden of bijna afgestudeerden ge├»nteresseerden zich nog kunnen aanmelden.

De Lunar Base Design Workshop die van 10 juni tot en met 21 juni in Noordwijk op het ESA terrein wordt gehouden, is bedoeld om concepten voor maanbases te ontwerpen. Als enig hemellichaam dat op dit moment op redelijke reistijd van de aarde af ligt, spreekt ze bij velen tot de verbeelding: je kunt er nu al komen en enige tijd doorbrengen, zij het onder voorwaarden. Hoe kan een verblijf op de maan worden veraangenaamd? Wat nu als de maan over een aantal decennia de ultieme vakantiebestemming wordt? Bestaat er iets als maanarchitectuur? Behalve ontwerpsessies zullen tijdens de workshop tal van lezingen over de meest uiteenlopende maanaspecten zoals, maankarakteristieken, ruimtefysiologie en -psychologie, ruimtepakken en life support systems, en maanconstructietechnieken.

De Lunar Base Design Workshop is bedoelt voor derde en ouderejaars studenten, maar ook pas afgestudeerden en studenten aan een postdoctorale opleiding kunnen zich aanmelden. Uiteindelijk zullen vijftig studenten uit verschillende disciplines en van verschillende nationaliteiten worden geselecteerd. Aanmelden kan nog tot 30 april 2002, voorwaarden en aanmeldingsformulier zijn te vinden op de website.