Nieuws

Woningcorporatie hergebruikt hele gebouwen

ROTTERDAM (ANP) Gebouwen die gesloopt worden, kunnen voortaan bijna in zijn geheel opnieuw gebruikt worden. Dat ontdekte woningcorporatie Maasoevers Hoogvliet die er onderzoek naar deed. Maasoevers moet zo'n 5000 woningen slopen in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet en wilde weten of dat niet op een duurzame manier kan. De uitkomsten van het onderzoek werden woensdag gepresenteerd en het eerste flatgebouw wordt inmiddels duurzaam gesloopt.

Bij de sloop van de woningen wordt zo'n 90 procent van het materiaal hergebruikt. Beton wordt bijvoorbeeld tot grind gemaakt om nieuw beton te maken. Kozijnen worden gedemonteerd en kunststoffen in nieuwe kunstoffen verwerkt. Glaswol wordt aangeboden aan de producent van het materiaal, zodat die daarvan weer nieuw glaswol kan maken. De technische universiteit in Delft bekijkt nog hoe de bakstenen efficient hergebruikt kunnen worden.

Volgens een woordvoerster van Maasoevers Hoogvliet is het hele project financieel haalbaar en duurt het hele proces nauwelijks langer dan een gewone sloop. ,,Er zijn wel wat dingen die iets meer kosten dan een normale sloop, maar we besparen ook weer geld. Zo zijn de stortkosten met deze methode minimaal'', aldus de woordvoerster.

,,Alles gaat zo'n beetje terug naar de maker'', zegt F. Oranje, de aannemer die de duurzame sloop uitvoert. ,,We zitten nu nog in een pril stadium, maar we weten nu al dat we 90 a 92 procent van het materiaal dat de sloop oplevert, kunnen recyclen.''