Nieuws

Alejandro Zaera-Polo nieuwe decaan Berlage Instituut

Bestuur en directie van het Berlage Instituut maken bekend dat de architect Alejandro Zaera-Polo met ingang van 1 oktober 2002 is benoemd tot decaan van het Berlage Instituut. Hij volgt Wiel Arets op, die vanaf 1995 de funktie van decaan vervult en onder wiens leiding het instituut zich heeft ontwikkeld tot toonaangevend internationaal ‘laboratorium’ op het gebied van ruimtelijk onderzoek en ontwerp.

Alejandro Zaera-Polo (1963) volgde zijn architectenopleiding in Madrid (1988) en op Harvard (1991), waar hij in beide gevallen cum laude afstudeerde. Na gewerkt te hebben bij Rafael Moneo (1989) en OMA (1991-1993), startte hij in 1993 zijn eigen bureau Foreign Office Architects in London, samen met Farshid Moussavi. Hij doceerde onder andere op de Architectural Association, Columbia University, Princeton University, Yokohama University, UCLA en het Berlage Instituut. Zijn laatste project, de Yokohama International Ferry Terminal in Japan is recent geopend.

Het Berlage Instituut is een internationaal laboratorium voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het instituut biedt een tweejarig programma op postacademisch niveau, met de mogelijkheid van een verlenging met twee jaar (PhD fase) die kan eindigen in een promotie. Centraal staat de persoonlijke, culturele verdieping als architect in de breedtste zin van het woord; de nadruk in het programma ligt op zogenoemd ontwerponderzoek.