Feature

ArchiNed en Architectenwerk introduceren de DINO-bokaal

Openbare oproep. ArchiNed en ArchitectenWerk hebben het genoegen melding te maken van een nieuwe architectuurprijs. Het is een tweejaarlijkse prijs voor het beste gebouw van een Nederlandse architect die de VUT-leeftijd gepasseerd is. Projecten kunnen vanaf vandaag worden genomineerd.

Naar schatting zijn er in Nederland nog honderden architecten actief die de VUT-gerechtigde leeftijd (ouder dan 61 jaar) al lang zijn gepasseerd. Oude rotten in het vak die les hebben gehad van mannen die we nu alleen nog uit geschiedenisboekjes kennen. Vaklui met een gedegen materiaalkennis, de dinosaurussen onder de architecten die stug doorgaan met bouwen ondanks het publicitaire geweld van hun jongere collega's. Opmerkelijk is dat aan deze helden niet of nauwelijks meer aandacht wordt besteed, terwijl 'Jonge Architecten'-prijzen en -prijsvragen over elkaar hen buitelen. Met het instellen van de DINO-bokaal voor éminence grise in de Nederlandse architectuur, worden de scheefgetrokken verhoudingen weer enigszins genormaliseerd.

Iedereen kan projecten voordragen. Uit alle inzendingen worden vijf projecten genomineerd. De genomineerde projecten zullen op de websites van ArchiNed en ArchitectenWerk – nieuwe media met oog voor traditie – te zien zijn.

Onder auspiciën van ArchiNed en ArchitectenWerk wordt een onafhankelijke jury samengesteld waarin onder anderen zitting heeft: Kees van der Hoeven, o.m. ArchitectenWerk / voorzitter van de BNA, en Piet Vollaard, o.m. ArchiNed / redacteur van het Jaarboek Architectuur in Nederland / auteur van de Gids voor Moderne Architectuur in Nederland.

De jury zal een shortlist samenstellen van de meest vooruitstrevende, kwalitatief hoogstaande, 'jonge' plannen van door het vak gepokt en gemazelde diehards.

De genomineerde plannen zullen op de websites van ArchiNed en ArchitectenWerk worden gepubliceerd. Bezoekers aan deze websites kiezen vervolgens online de winnaar van de Dino-bokaal. De winnaar zal op de Dag van de Architectuur officieel bekend worden gemaakt en de prijs – de DINO-bokaal – zal dezelfde dag nog worden uitgereikt.

De voorwaarden

Het gebouw dient in de afgelopen twee jaar (2000-2001) gerealiseerd te zijn. Dit kan zijn een verbouwing, restauratie of nieuwbouw; zowel in Nederland als daarbuiten

De architect van het genomineerde gebouw is ouder dan 61 jaar en houdt kantoor in Nederland.

Projecten kunnen door ontwerpers of derden worden voorgedragen. Stuur per project een afbeelding (jpg-formaat, niet meer dan 800 pixels breed, 150 dpi) en een korte omschrijving het liefst per email aan:

[email protected] /*  onder vermelding van: dinonominatie

snailmail kan ook: (afbeeldingen niet groter dan A4)

ArchiNed

Dinonominatie

Postbus 493

3000 AL Rotterdam