Feature

Dutch design New York

Vanaf deze maand tot en met september vinden er in New York een flink aantal evenementen plaats van Nederlands design. Het Nederlandse Consulaat heeft speciaal hiervoor een website gemaakt die informeert over alle activiteiten van Nederlands design en architectuur in de Verenigde Staten.

Afgelopen week nam een aantal Nederlandse ontwerpers deel aan de International Contemporary Furniture Fair (ICFF). De ontwerper Henk Stallinga won afgelopen zondag de ICFF Editors Award als beste internationale accessoire designer. Andere deelnemers naast Henk Stallinga waren Artifort, Danskina, Frame magazine, Spectrum meubelen en Frans van Nieuwenborg. In één van de belangrijkste design winkels/ galeries in New York, Moss vindt de tentoonstelling Repeat plaats van Hella Jongerius en Claudy Jongstra. Er worden nieuwe ontwerpen van stoffen getoond die zijn gemaakt in opdracht van Maharam, waaronder een trouwjurk van vilt. In Totem Soho Gallery is de tentoonstelling Double Dutch 2:D/3:D te zien. Hier tonen Opera Ontwerpers, Irma Boom, Artifort en Pastoe een variatie aan design van boeken en meubelen. Daarnaast zijn er nog veel meer tentoonstellingen over Dutch Design in New York die zijn opgesomd op de site.

Het Italiaanse maandblad voor architectuur heeft in verband met de evenementen een monografisch nummer over Nederlandse architectuur gepresenteerd. Het is het grootste themanummer van Abitare tot nu toe met meer dan 700 architectuur, landschap, design en beeldende kunst projecten.