Feature

het Wilde Westen

De tentoonstelling Coartadas / Alibis in Witte de With probeert een beeld te geven van de metropool Mexico Stad; haar groeiende contrasten en de gevolgen daarvan op de publieke ruimte. In een reeks video’s, dia’s en foto’s geven kunstenaars hun visie op de hedendaagse Mexicaanse werkelijkheid.

Een foto (Daniela Rossell) van een halfontklede vrouw op een sofa in een nachtclub, Arabische stijl. Meer is er niet nodig om de keerzijde van dit beeld te kennen. Dan is er een video van Yoshua Okón waarin een blanke Mexicaanse tiener al spijbelend in een eigen auto de kansloze onderklasse terroriseert. Samen met een geprivilegieerde lotgenoot uit zijn gated community werpt hij scheldwoorden (en meer) naar zwarte arbeiders. Al rijdende zie je een dag voorbij glijden in deze metropool: de buitenwijken, het zakencentrum, de industriegebieden, de uitgaanscentra, de fysieke, sociale en raciale scheidingen.

Van een geheel andere orde is het voorstel Vertical Park om de Banobras Toren her te gebruiken. Deze toren, ontworpen door Mario Pani huisvestte ooit het administratief kantoor van het Tlateloco district in Mexico Stad. Sinds de aardbeving in 1985 is het gebouw verlaten omdat een aantal noodzakelijke constructieve wijzigingen achterwege bleef. Het idee is de vliesgevel van de toren te verwijderen om zo een hangende tuin te creëren. Alle vloeren van het gebouw dragen 'groene' functies een bloemenmarkt, een labyrint een botanische tuin, een crèche. Voor de realisatie wordt gerekend op een bevolking van over de 70.000 die de planten leveren. 'Modern Mexican Style' van Pablo León de la Barra is een diaserie met beelden van Mexico Stad. Het toont luchtfoto's, anonieme moderne gebouwen en populaire interieurs; het geeft een algemeen beeld van de architectuur en het stedelijk weefsel.

Nee, deze tentoonstelling is geen lovend overzicht van het werk van Barrágan, of een ander gevierd architect. Het toont niet de kleurvolle wereld van een gekoloniseerde cultuur. Het is geen ode aan de planologische hoogstandjes. Het geeft een beeld van het publieke domein in Mexico Stad, haar bewoners, haar gebouwen, haar straten, haar eigenaardigheden.