Recensie

Markies bij Vitra Museum

Het mobiele uitklaphuis De Markies van architect Eduard Böhtlingk is voor een paar jaar uitgeleend aan het Vitra Design Museum, waar hij deel uitmaakt van de grote overzichtstentoonstelling “Living in Motion”. Tot 8 september staat hij naast de ingang van het museum van Frank Gehry in Weil am Rhein opgesteld. Daarna zal hij met de tentoonstelling meereizen naar diverse Europese locaties.

De Markies is één van de winnaars van de in 1985 in Almere georganiseerde prijsvraag ‘Tijdelijk Wonen’. Böhtlingks inzending betreft een caravanachtige constructie met als truc twee zijdelings uitklapbare wanden met kwartronde markiezen. Het vloeroppervlak kan hierdoor op de standplaats verdrievoudigd worden. Overigens is De Markies een prototype dat nooit is goedgekeurd voor de weg en dat dus – ondanks de belofte van een nomadisch bestaan – tot nu toe nooit van zijn standplaats in Almere is vertrokken voor wereldreizen. De verhuizing naar Weil am Rhein is de eerste grote tocht die deze mobiel maakt.

De tentoonstelling waarvan De Markies onderdeel is biedt een overzicht van mobiele, flexibele en multifunctionele architectuur, meubels en objecten in de woonomgeving. De objecten zijn gerangschikt onder de thema’s: Transporteren, Monteren en Demonteren, Aanpassen, Combineren, Vouwen en Uitvouwen, Dragen en Meenemen. In de tentoonstelling zijn circa 150 objecten en films en honderden tekeningen en foto’s opgenomen. De Markies en een maquette van het Rietveld-Schröderhuis zijn de enige Nederlandse bijdragen, naast het werk van o.a. Ingo Maurer, Philippe Starck, Buckminster Fuller, Joe Colombo, Ron Arad en Shigeru Ban.