Feature

NAi publiceert genomineerden NAi-prijs

Jonge architecten hebben in Nederland niet te klagen. Er zijn tal van prijzen en prijsvragen waar leeftijdsdiscriminatie wordt toegepast. Een nieuwe is daar aan toegevoegd: de NAi prijs. De genomineerden voor deze prijs zijn onlangs bekend gemaakt.

Prix de Rome, Europan, Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten, Charlotte Köhler, Groepsportretten, de NAi prijs, al deze prijzen en prijsvragen zijn bedoeld om het jonge, prille talent, de kans te geven zich te ontplooien. Het NAi (Nederlandse Architectuurinstituut) ontdekte desondanks nog een omissie.

De NAi-prijs onderscheidt zich van de reeds bestaande prijzen omdat ze wordt uitgereikt aan een jonge architect (niet ouder dan 40) voor een gerealiseerd gebouw. Uit de inzendingen worden vijf projecten genomineerd, de uiteindelijke winnaar ontvangt 10.000,- euro, het prijswinnende project wordt in de collectie van het NAi opgenomen.

Het doel van de prijs is tweeledig. 'Enerzijds zowel het vakpubliek als het brede publiek kennis laten nemen van de uitzonderlijke positie van jonge architecten in de Nederlandse bouwpraktijk en de beste resultaten daarvan. Anderzijds het structureel verwerven van archieven van recente, architectonische hoogtepunten van jonge Nederlandse architecten voor de collectie van het NAi', aldus het persbericht.

Voor deze eerste editie werden een groot aantal architectenbureaus aangeschreven, uit de 147 inzendingen werden de volgende projecten genomineerd:

Korteknie Stuhlmacher Architecten, Parasite op Las Palmas in Rotterdam MVRDV, 119 woningen in Ypenburg, Den Haag

NL Architects, interieur winkel Mandarina Duck in Parijs

Rene van Zuuk, tentoonstellingspaviljoen in Zeewolde

VMX Architects, tijdelijke fietsenstalling in Amsterdam

De vijf inzendingen zullen tentoongesteld worden op Architectuur Biënnale in Venetië (7 september – 24 november 2002). Daarna zijn ze in het NAi te zien. Wie van de vijf de uiteindelijke winnaar is, wordt pas eind 2002 bekend gemaakt.