Feature

Nederlandse architecten winnen prijsvragen buitenland (update)

De opmars van Nederlandse architecten die bouwen in het buitenland lijkt zich onverminderd voort te zetten. Onlangs wonnen Erick van Egeraat Associated Architects en Mecanoo Architecten twee prijsvragen in respectievelijk Engeland en Duitsland.

Erick van Egeraat Associated Architects won de eerste prijs voor een nieuwe galerie in het Engelse Middlesbrough, waarbij de herontwikkeling van de openbare ruimte eveneens onderdeel uitmaakte van de ontwerpwedstrijd. De ideeënprijsvraag die de gemeente Middlesbourgh uitschreef vroeg om een visie over de locatie van een museumgalerie en de relatie met het nog aan te leggen plein. 'We recieved more than 100 expressions of interest fromleading architects and designers, but eventually, the choise was far from difficult. The vision expressed by Erick and his associates, their record in creating imaginative, thought-provoking high quality public buildings made them a natual choise, I am absolutely delighted they are working for Middlesbrough', aldus John Foster van de gemeente Middlesbourgh.

De nieuw te bouwen galerie zal de collectie moderne en contemporaine kunst gaan huisvesten die zich nu nog op twee verschillende locaties in Middlesbourgh bevindt, tevens zal de galerie ruimte bieden aan reizende tentoonstellingen. Behalve tentoonstellingsruimten komen in het nieuwe museum ook een café-restaurant, een museumwinkel en ruimten voor educatie. Het nieuw aan te leggen openbare plein in het centrum van Middlesbrough zal in de toekomst gebruik gaan worden voor evenementen.

Het terrein van de voormalige bierbrouwerij Bavaria St. Pauli in Hamburg wordt herontwikkeld tot een nieuw stadsdeel waar gewoond en gewerkt zal gaan worden. Voor vijf delen van het terrein werd een prijsvraag uitgeschreven. Mecanoo architecten won samen met architectenbureau Steidle + Partner uit München de prijsvraag voor het zogenaamde derde bouwkavel. Op dit deel zullen 15000m2 woningen, 5000m2 kantoor en 200 parkeerplaatsen worden gerealiseerd.  De basis van het winnende ontwerp van Mecanoo architecten wordt gevormd door een stedelijk blok, dat zich naar boven toe opent tot een kamstructuur gericht op bezonning en uitzicht. Openingen en doorzichten naar het binnenhof verankeren het blok in de stedelijke omgeving. De start van de bouw staat gepland voor zomer 2003. De andere vier bouwkavels worden ontworpen door: Fumihiko Maki (Tokio), Jan Störmer (Hamburg), Büro Friedrich und Partner (Hamburg) en David Chipperfield Architects (Londen).