Feature

Nomadisch Paviljoen geopend

In het Atrium van het Haagse Stadhuis is vrijdagmiddag 1 mei het Nomadisch Paviljoen geopend. Dit paviljoen zal tot en met 15 september functioneren als ’tijdelijk kampement’ voor verschillende activiteiten op het gebied van beeldende kunst, muziek, theater, architectuur en media-technologie. De activiteiten rond het paviljoen vinden plaats in het kader van Den Haag 750 jaar. Gedurende de komende zomer zal het ‘IJspaleis’ worden verwarmd door seminars, theatervoorstellingen, tentoonstellingen, vormgevings- en kunstinstallaties en verschillende computertoepassingen.

Het door Archipel ontwerpers ontworpen paviljoen bestaat uit een bijna vierkant zwevend zwart vlak in de witte binnenruimte van Richard Meiers atrium. Onder dit 'zwevende dak' worden gedurende de manifestatie steeds andere configuraties van wanden en tentoonstellingen geplaatst. Het paviljoen zal getrouw aan haar informele en onderzoekend-dolende karakter tot aan het eind van de presentatie een multi-disciplinair 'work in progress' blijven. Een aantal programmaonderdelen staan echter al vast.

Theatergroep Hollandia zal kort na de verkiezingen (van 6 t/m 29 mei) Ifigeneia in Aulis opvoeren. Dit theaterstuk is in 406 vóór Christus geschreven door de Griekse tragedie-dichter Euripides, als commentaar op het functioneren van de democratie. Gericht op het atrium zullen de componisten Horst Rickels en Edwin van der Heide vanaf 27 mei een klankruimte ontwerpen. Verwijzend naar de opvattingen met betrekking tot ruimte en licht van de architect van het stadhuis Richard Meier zal hiervan een vertaalslag worden gemaakt naar ruimte en geluid. Op 29 mei worden in het Nomadisch Paviljoen demonstraties gegeven van 'Mindsurfer', een interactief muziekprogramma waarbij de emotie van de luisteraar via bio-feedback apparatuur het verloop van de muziek stuurt. Gedurende de maanden augustus en september zal de installatie Mobiel Licht van Joost Rekveld.te zien en te horen zijn. Ook is er het computerprogramma Artificial, een automatische kunstgenerator ontworpen door Remko Scha. Het creÎert toevallige beelden door het toepassen van willekeurige transformaties op willekeurig geselecteerde afbeeldingen en willekeurig geconstrueerde vormen.

Onder de noemer Sonic Acts zullen tijdens de gehele manifestatie verschillende producties van de Interfaculteit Beeld en Geluid worden uitgevoerd. In augustus en september zijn speciale installaties te zien die op het nomadisch thema zijn gemaakt. Van Marc Mauer: Duck Loop, een installatie die de drie 'hip-hop'principes verbeeldt door combinatie van informatie (sampling), deformatie van informatie (scratching) en terugkoppeling van informatie (looping). Marc Ruigrok laat projecten over de digitale ruimte te zien. Vanuit een grensoverschrijdende positie zal hij reageren op de verdubbeling van de openbare ruimte door de digitale ruimte. Op 3 juni wordt er door Booosting een seminar in het stadhuis (in 'de Haagse Lobby') georganiseerd als voorbereiding op de tentoonstelling van een studie naar het ontwikkelen van een energiezuinig eco-tech gebouw (Project XX) waarin door een andere bouwmethode de economische levensduur optimaal is afgestemd op de technische levensduur. De Stichting SOFA toont in het Nomadisch Paviljoen een verbeelding van de toekomst aan de hand van nieuwe meubelontwerpen die in het Paviljoen zullen worden gepresenteerd onder de titel 'WoonDroom'