Nieuws

Plan Haags mini-Manhattan aangepast

Het plan voor een 'mini-Manhattan' in het centrumĀ  van Den Haag, met als meest omstreden onderdeel de sloop van woonflat de Zwarte Madonna, is aangepast. Dat blijkt uit het concept stedebouwkundig plan dat woensdag werd gepresenteerd door verantwoordelijk wethouder A. Hilhorst. Er bestaat al lange tijd veel weerstand tegen het plan van de Amerikaanse architect Meier. De hele oppositie in de gemeenteraad stemde vorig jaar tegen. Diverse leden uit de achterban van collegepartij PvdA en Zwarte Madonna-architect Carel Weeber uitten ook harde kritiek.

Een reeks onderdelen uit het oorspronkelijke plan is meegenomen in het aangepaste stedebouwkundig plan. Zo gaan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en de woonflat Zwarte Madonna ook in het nieuwe plan tegen de vlakte. Op de plaats van deze gebouwen komen vijf kantoor- en woontorens van 90 tot 130 meter hoog. In het originele plan zouden er acht torens worden gebouwd.

De torens, die er in 2012 moeten staan, zullen plaats bieden aan onder andere twee ministeries en vijfhonderd woningen. De kosten van het plan bedragen ongeveer 600 miljoen euro. De laatste aanpassingen in het plan hebben geen vertraging tot gevolg, verwacht Hilhorst. In het oorspronkelijke plan zijn een aantal zaken veranderd. Hilhorst maakte woensdag bekend dat de hoogste torens met de nieuwe ministeries zijn verplaatst richting het Centraal Station. In de buurt van het stadhuis is de bouwhoogte negentig meter. Een geplande woontoren komt in de buurt van de binnenstad te staan en in de onderste lagen van de torens komen woningen.

Het college van burgemeester en wethouders bespreekt het aangepaste plan 2 juli. Daarvoor hebben burgers nog de gelegenheid hun mening te geven. Na de zomer kan de gemeenteraad zich uitspreken over het plan.