Nieuws

Projectontwikkelaars doen niet mee aan duurzaam bouwen

De leden van de NVB Vereniging voor projectontwikkelaars en bouwondernemers willen niet duurzaam gaan bouwen. Dit heeft NVB voorzitter H. van Harssel donderdag in een brief aan staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting geschreven. Daarin staat dat de NVB het convenant duurzaam bouwen van het ministerie van VROM afwijst. Volgens de NVB kost duurzaam bouwen meer dan energiebesparende maatregelen uiteindelijk opleveren en heeft de consument dat geld er niet voor over. ,,Als consumenten moeten kiezen tussen extra energiebesparende maatregelen of bijvoorbeeld een fraaiere badkamer of keuken, dan kiezen ze bijna altijd het laatste. Duurzaam bouwen leeft niet bij de consument'', aldus de NVB.

Ook zijn volgens de projectontwikkelaars veel materialen en technieken uit het convenant nieuw en hebben ze hun duurzaamheid nog niet bewezen. ,,Zo is bijvoorbeeld van zonnepanelen bekend dat hun levensduur slechts beperkt is, en vervanging forse kosten met zich meebrengen'', schrijft de NVB.

Bovendien zijn koopwoningen steeds duurder geworden door fors gestegen bouw- en grondkosten. Om daar bovenop nog extra kosten te maken voor duurzaam bouwen gaat de NVB te ver. Volgens de NVB is het beter dat bedrijven op vrijwillige basis de maatregelen uit het convenant toepassen. ,,Juist in een tijd waarin de ontwikkeling van bouwprojecten stagneert door complexe wet- en regelgeving en procedures bestaat er geen behoefte aan dictaten'', aldus Van Harssel. Staatssecretaris Remkes is verrast door de vroegtijdige reactie van de NVB. ,,Hij heeft zelf nog geen oordeel over het convenant geveld'', aldus zijn woordvoerder. ,,Remkes neemt de bezwaren van de NVB serieus, en wil graag om de tafel voor een toelichting.''

Organisaties als de Nederlandse Vereniging voor Makelaars, de Vereniging Eigen Huis, de Vereniging voor projectontwikkelaars Neprom en huurdersvereniging de Woonbond zijn ook betrokken bij het opstellen van het convenant duurzaam bouwen. Volgens het ministerie hebben deze partijen geen bezwaren geuit.