Recensie

Dag van de Architectuur 2002

Komend weekend vindt de dag van de architectuur plaats. Het thema: De Tijd Vliegt, De veranderende aanblik van Nederland verwijst naar de bewustwording van de snelle veranderingen om ons heen. ArchiNed-redactie selecteerde een aantal activiteiten.

Op de site van de Dag van de Architectuur staat het gehele programma van het weekend, aangevuld met artikelen en achtergrondinformatie.

De BNA Den Haag organiseert helikoptervluchten over de Hofstad. Deze letterlijke vertaling van het thema is ook in Rotterdam te vinden waar belangstellenden vanaf Zestienhoven met een vliegtuig over de havenstad vliegen. Hoorn pakt het romantischer aan met een ballonvaart over de oevers van het IJsselmeer. In Breda is met een puzzeltocht een ballonvaart te winnen.

De dag kan gestart worden met een gratis architectuurontbijt, een jaarlijkse traditie bij CaslA in Almere. Met volle maag kan daar vervolgens worden gewandeld langs experimentele woningbouw in het Lumièrepark. Bewoners en ontwerpers zijn aanwezig.

Ook kunnen gratis ontbijtjes worden genuttigd in Amersfoort en Hilversum alvorens men aldaar aan een wandeltocht begint door vooroorlogse wijken. Lunch is te vinden in Lelystad en Maastricht na een excursie per bus. Naborrelen kan in Den Haag, Groningen, Lelystad en Maastricht, en tot 2 uur 's nachts kan er gefeest worden tijdens de Nacht van de Architectuur in Leeuwarden.

In Amsterdam zijn ludieke activiteiten gepland tijdens een wandeltocht langs de Zuidas. De tocht begint vanaf het Olympisch stadion en vervolgt langs nieuwe en oude gebouwen aan de Zuidas.

In Arnhem is een wandeltocht die onder meer voert langs de parkeergarage van UN Studio en de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (van Rietveld) waar Hubert-Jan Henket een ondergrondse uitbreiding bouwt. Ook zijn de gerestaureerde middeleeuwse kelders van de binnenstad opengesteld.

De tijd zweeft in Arnhem. Door park Sonsbeek worden 'bewuste wandelingen' georganiseerd. Onder leiding van John Hartong worden gebouwen onder andere geanalyseerd op hun bouwbiologische kwaliteiten. Hans Coppen (docent raya yoga) zal het park aan de bezoekers laten ervaren vanuit het gezichtspunt van de oude Indiase veda's.

Den Haag blikt terug met een film van circa 25 minuten waarin een beeld zal worden gegeven van het denken over de toegankelijkheid, de bewoonbaarheid en de uitbreidbaarheid van de stad. Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt een beeld gegeven van de veranderingen in de afgelopen 5 decennia. Deze verhalen zullen worden ondersteund door archiefbeelden- o.a. van Berlage-, opnames op locatie en ontmoetingen met personen, zoals Dick Apon, Adri Duivesteyn, Carel Weeber en Maarten Schmitt.

In Rotterdam is onder andere een workshop voor kinderen. Hoe ontwerp je een middeleeuws kasteel dat van alle moderne gemakken is voorzien?

Utrecht staat dit weekend in het teken van poëzie en architectuur. Er is een dertiental activiteiten rondom de dichtkunst in relatie tot gebouwen. Daarnaast is er ook veel kunst en muziek te vinden. Een alternatieve route, ontwikkeld door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in samenwerking met Straatnieuws, voert langs nog ongekende wegen (zie straatnieuws voor locatie).

Naast deze activiteiten is een groot aantal andere activiteiten te vinden in elke uithoek van het land. Houdt uw weekend vrij, het is zo weer voorbij!