Nieuws

Fonds BKVB maakt laureaten oeuvreprijzen en Benno Premselaprijs 2002 bekend

De oeuvreprijzen van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB) zullen in 2002 worden toegekend aan de beeldend kunstenaars Alfred Eikelenboom, Wim T. Schippers en Peter Struycken, de vormgevers Jan Janssen en Keso Dekker en de architect Rem Koolhaas. De Benno Premselaprijs gaat naar galeriehoudster Riekje Swart.

Het oeuvre van Alfred Eikelenboom (1936) bestaat uit monumentale sculpturen, utopische modellen en architectonische voorstellen. De veelzijdige Wim T. Schippers (1942) krijgt de prijs voor zijn beeldend oeuvre. Peter Struijcken (1939) maakt monumentaal en toegepast werk én verricht belangrijke onderzoeken naar kleur en architectuur. Jan Janssen (1941) krijgt de oeuvreprijs voor zijn talloze schoenontwerpen. Keso Dekker (1946) is ruimtelijk vormgever en kostuum-/theaterontwerper, o.a. voor ballet. Het oeuvre van Rem Koolhaas (1944) behelst uiteraard zijn architectuur, maar zeker ook de gedachtevorming via zijn publicaties. Riekje Swart leverde met galerie Swart sinds de jaren zeventig een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de beeldende kunst in Nederland.

Met de oeuvreprijzen geeft het Fonds BKVB blijk van waardering aan kunstenaars, vormgevers en atrchitecten met een bijzondere staat van dienst en een belangrijk oeuvre. Om het jaar worden maximaal zes prijzen van elk € 23.000 uitgereikt aan laureaten die door de Commissie Oeuvreprijzen zijn voorgedragen. Met de toekenning van een Oeuvreprijs wil het Fonds een extra impuls geven aan de belangstelling voor het werk van de laureaten die allen een belangrijk oeuvre hebben opgebouwd. Om die reden verschijnt over elke laureaat een publicatie of zal op een andere manier aandacht besteed worden aan het oeuvre van de laureaat.

De Benno Premselaprijs, die dit jaar voor de tweede keer zal worden uitgereikt, is bestemd voor een persoon die een inspirerende en stimulerende rol heeft gespeeld voor (meerdere) generaties kunstenaars. De prijs is vernoemd naar de vormgever en initiator Benno Premsela (1920-1997) die niet alleen toonaangevend in zijn vakgebied was, maar ook in vele functies een belangrijke rol heeft gespeeld in het maatschappelijke en culturele leven in Nederland. Bovendien was Benno Premsela nauw betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van het Fonds BKVB. Aan de Benno Premselaprijs is eveneens een bedrag van € 23.000 verbonden, waarvan een gedeelte besteed zal moeten worden aan een cultureel project.

De Oeuvreprijzen 2000 en de Benno Premselaprijs zullen op 29 november 2002 worden uitgereikt. De juryrapporten verschijnen in het najaar.