Feature

Monnikenhuizen wint OAP

De Omgevingsarchitectuurprijs 2002 is toegekend aan het project Monnikenhuizen in Arnhem, een herontwikkeling van de locatie van het voormalige sportterrein van Vitesse. De prijs gaat naar opdrachtgever Johan Matser Projectontwikkeling en landschapsontwerper P.I.M. Lubbers.

Het voormalige terrein van Vitesse is veranderd in een ‘parkwijk’ met 204 woningen. In het plan zijn woningbouw-, landschaps- en duurzaamheidsdoelstellingen geïntegreerd Met name de integratie van landschap(sontwerp) en architectuur stond hoog op de agenda. Op het hellende terrein zijn verdeeld over terrassen verschillende woningtypen van verschillende architecten ondergebracht. De verschillende typen verzorgen elk op een eigen manier de overgang tussen de wijk en het omringende bosachtige landschap. De architectuur van de verschillende deelprojecten is wat betreft kleur- en materiaalgebruik op elkaar, maar vooral op de materialen en kleuren van de terreininrichting afgestemd. Karakteristiek voor de wijk is een centrale vijver die zorgt voor de opslag en afvoer van regenwater.

Het juryrapport van de Omgevingsarchitectuurprijs is vooral lovend over de aanpak waarbij de ontwikkeling en inrichting van het gebied is één hand is gebleven. 'De kwaliteit van het gebied komt niet alleen de bewoners ten goede, maar is in de beste traditie van de negentiende-eeuwse villawijk een verrijking voor de stad en in principe voor alle burgers van Arnhem.'

Het stedenbouwkundig ontwerp en het supervisorschap was in handen van Khandekar Stadsontwerp & Landschap.

De Omgevingsarchitectuurprijs werd in 2002 voor de vijfde keer uitgereikt voor projecten in de openbaar toegankelijke buitenruimte. De volgende prijs zal in 2004 worden uitgereikt voor projecten uit de periode 2002/2003.