Feature

Ben & Rem

Met de export van architectuur gaat het steeds beter. Onlangs werd bekend dat OMA een prijsvraag heeft gewonnen in het Noorse Oslo. UN Studio won vorig jaar al een prijsvraag in het Amerikaanse Hartford en presenteerde vorige week hun ontwerp.

UN Studio presenteerde hun eerste ontwerp voor het Wadsworth Atheneum Museum of Art, een prijsvraag die ze in het voorjaar van 2001 wonnen. Het museum bestaat uit vijf aangrenzende gebouwen, ontworpen en gebouwd tussen 1842 en 1969. UN Studio, die samenwerkt met het Amerikaanse architectenbureau Fox & Fowle, kreeg de opdracht het museum uit te breiden, de onderlinge organisatie tussen de bestaande gebouwen te verbeteren en een nieuwe tentoonstellingsruimte te ontwerpen. In het voorstel wordt het uit 1969 daterende Goodwin-gebouw gesloopt. Dit gebouw vormt nu nog een verbinding tussen het Wadsworth gebouw (1842), het Avery gebouw (1934) en de patio. Een structuur van glas wordt over de ontstane tussenruimte gelegd, waarbij ook de patio wordt dichtgezet. In de nieuwe ruimte zal de entree van het museum komen, daarnaast zal de multi-functionele ruimte gebruikt kunnen worden voor evenementen als lezingen en diners waar 600 mensen kunnen aanzitten. Twee spiraalvormige hellingbanen vormen de verbinding tussen de hal en de kunstcollecties. Wanneer alles volgens schema verloopt zal in 2004 met de bouwwerkzaamheden worden begonnen.

bestaande situatie

voorstel OMA

plattegrond bibliotheek

OMA heeft de Vestbanen prijsvraag gewonnen voor een locatie in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo. De opgave bestond uit het ontwerpen van een complex waarin onder meer een bibliotheek, museum, woningen, hotel met congresruimte, kantoren, bioscoopcomplex en commerciële ruimtes moesten komen. Van het ontwerp werd gevraagd dat het de kwaliteiten bezit om een architectonische 'landmark' te worden, het dient commercieel interessant te zijn en het moet zowel in fases als in één keer te realiseren zijn. In het voorstel van OMA dat als 'concept project' is gepresenteerd, is het culturele programma in een 'tube thing' ondergebracht. Voor de overige programmaonderdelen zoals de woningen, kantoren en het hotel zijn separate gebouwen ontworpen die aan de randen van het plangebied liggen. Het 'tube thing' zorgt voor een samenhang tussen de verschillende onderdelen. Met 441.000m3 gebouw  op 141.000m2 grondoppervlak was bij de inzending van OMA sprake van het meest efficiënte grondgebruik. De andere deelnemers aan de wedstrijd waren Toyo Ito (Japan), Norman Foster (England),  Atelier Jean Nouvel, (Frankrijk), Niels Torp AS & KHR AS arkitekter (Noorwegen/Denenmarken) en Marcel Meili, Markus Peter Architekten (Zwitserland). Het is niet bekend waarneer de bouwwerkzaamheden in Oslo beginnen.