Nieuws

Israel verwijdert inzending UIA-congres Berlijn

In Berlijn is opwinding ontstaan omdat de vertegenwoordigende architectenbond van Israel de door haar gesponsorde inzending van Eyal Weizman en Rafi Segal heeft teruggetrokken. De Israel Association of United Architects (IAUA) heeft twee van haar leden geweigerd om een tentoonstelling over de politiek van Israels planningsbeleid te tonen met als reden dat deze tentoonstelling en de daarbij behorende catalogus schadelijk zou zijn voor de staat Israel.

De tentoonstelling is samengesteld door Eyal Weizman, een jonge architect met kantoren in Tel Aviv en Londen, en zijn partner Rafi Segal. Zij werkten in opdracht van de IAUA aan de nationale inzending tijdens het wereldcongres van de UIA (Union of International Architects) dat komende week in Berlijn gehouden wordt. De tentoonstelling en de catalogus onderzoeken het ruimtelijke beleid – de veranderende lay-out en de krachten en processen die daar aan ten grondslag liggen – van Israel ten aanzien van de nieuwe vestigingen over de laatste 20 jaar.

Weizman over het doel van het onderzoek: ‘We wanted to unpack the spatial matrix that defines Israeli politics it’s a matrix of control. It’s obvious to anyone that architecture in Israel is the arm of the state, which achieves its aims not through the army but through planning and space.’

De catalogus getiteld ‘A Civilian Occupation’ met een bloedrode contour van de Westbank op de cover, is weliswaar gedrukt, maar zal door de IAVA niet worden gedistribueerd. Naar verwachting zal er binnenkort echter wel een al of niet illegale druk elders verschijnen.

In hoeverre Weisman en Segals ‘mental map’ van het Israelisch-Palestijns conflict inderdaad staatsondermijnend is, is op het net zelf na te gaan. In April publiceerde Open Democracy al een rapport met een gelijke strekking. Zie The Politics of Verticality