Feature

MU Bowl geopend

In een oude vliegtuighangar in de Eindhovense uitbreidingswijk Meerhoven is afgelopen zaterdag de MU-bowl, de grootste skatebowl van Europa geopend.

De Bowl is onderdeel van het indoor skatepark Area51, dat (voorlopig voor twee jaar) onderdak heeft gevonden in een oude vliegtuighangar. Met 2000 vierkante meter is Area 51 ook het grootste indoor skatepark van Nederland. In de nationale strijd tussen Rotterdam en Eindhoven om de titel 'beste skatestad van Nederland' heeft de lichtstad een lichte voorsprong op de concurrent genomen.

De Mu Bowl zelf is ongeveer 25×25 meter groot en bestaat uit drie gekoppelde kommen. De bowl is vorig jaar tijdens een workshop met Marc Maurer (Maurer United Architects) en studenten van de TU Eindhoven ontworpen. De bowl een hoogstandje van timmerwerk en bestaat uit een houten draagconstructie die met drie lagen multiplex is bekleed. De binnenzijde van de bowl moest natuurlijk zo glad mogelijk worden afgewerkt. De moeilijkste delen zijn de drie naar binnen gerichte 'heupstukken' waar het houten oppervlak een dubbel kromming heeft; hol in verticale richting en bol in horizontale richting. Dat het oppervlak inderdaad superglad is afgewerkt is grotendeels te danken aan de Duitse meestertimmerman Marcus Kamps. Hoewel de hele bowl zowel in maquette als in 3D modellen is uitgewerkt, kwam het uiteindelijk bij het maken van de exacte en 'bobbelvrije' krommingen toch ook neer op vakmanschap en gevoel.

De bowl is in drie maanden gebouwd en heeft de eerste skatetest tijdens de opening glasrijk doorstaan. Bouwtechnisch gezien is de bowl een bewijs dat complexe krommingen in houtconstructies heel goed, misschien wel beter dan in andere materialen, mogelijk zijn.