Feature

Van oude gebouwen, de dingen die voorbij gaan … (of soms toch nog behouden blijven)

Elke doorgewinterde politicus weet het: minder populaire maatregelen lanceer je vlak voor de vakantie. Zo ook nu weer. Uit België komt het nieuws dat Palais Stocklet van Joseph Hoffmann te koop staat. Maar het kan verkeren. Het bedreigde Radio Kootwijk blijft behouden, en in Den Haag komt men langzamerhand terug op de voortvarende beslissing de Zwarte Madonna te slopen.

Het volgende alarmbericht bereikte gisteren onze mailbox:

'As you may know, the heirs of Palais Stoclet have just decided to put the Palais up for sale! For 25 million euro. This appalling news should be made known to all docomomo members and to cultural institutions that would safeguard against such profiteering. Perhaps a consortium of institutions led by the European Union itself could persuade the heirs to take a tax benefit and much less money in exchange for stewardship of this modern masterpiece.'

Hoewel nog niet helemaal duidelijk is waarom particulier eigendom verantwoord 'stewardship' in de weg zou staan, en vooral niet waarom de Belgische overheid die toch een behoorlijk slechte reputatie heeft als het gaat om behoud van moderne monumenten, een betere huisbaas zou zijn, geven we het bericht hierbij toch maar door.

Actie wordt niet verwacht, aldus docomomo, maar publiciteit wordt op prijs gesteld. Bij deze dan maar.

Radio Kootwijk

Intussen komt er vrolijker nieuws vanaf de Veluwe. Het ANP meldt dat Radio Kootwijk en ruim vierhonderd hectare natuurgebied rond het complex zijn veiliggesteld voor de toekomst. Eigenaar KPN Telecom gaat het voormalig radiostation voor een symbolisch bedrag van 1 euro overdragen aan de Rijksgebouwendienst. Tot eind 1998 werd Radio Kootwijk – een betonnen art deco-achtige torentje van architect Luthmann dat in 1922 is opgeleverd –  gebruikt voor de maritieme verbindingen van Scheveningen Radio. Daarvoor werden vanuit Kootwijk de radioverbindingen met Nederlands-Indie gelegd. Met de komst van gsm- en satellietverbindingen is deze wijze van communicatie overbodig geworden en dreigde het gebouw wegens hoge onderhoudskosten gesloopt te gaan worden.

Iets verderop in het bericht volgt dan toch weer een omineuze mededeling: 'De Stuurgroep Radio Kootwijk gaat na de zomer bekijken welke functies het complex kan krijgen. Er wordt gezocht naar een initiatiefnemer die de gebouwen exploitabel moet maken.' O jee, een (particulier?) initiatiefnemer, daar zijn ze in Brussel nu juist zo bang voor, als dat maar goed komt.

De juiste fotomontage van de nieuwbouwontwikkelingen rond het Wijnhavenkwartier, hiet gezien vanaf het Plein. De ‘foute’ is helaas nergens meer te vinden :-(

Uit Den Haag eveneens vrolijk nieuws, enige weken geleden was daar in de lokale pers al heel wat opschudding vanwege de 'fotomonage-fraude' die door de hoogbouwlobby van het Wijnhavenkwartier gepleegd was, nu blijkt bovendien dat het college van burgemeester en wethouders in Den Haag het nog niet eens is over de plannen voor het Wijnhavenkwartier. Struikelblok vormt een financieel tekort het project te realiseren. De gemeenteraad gaf in een eerder stadium aan juist geld te willen verdienen aan het project. In het plan is onder meer voorzien in de sloop van de Zwarte Madonna. Het gebouw is inmiddels gekocht door de gemeente en er is geld gereserveerd voor herhuisvesting van de bewoners, maar zolang het plan voor het gehele Wijnhavenkwartier nog niet rond is, blijft de Madonna fier overeind.

boven: Wijnhavenontwikkelingen vanaf het Plein, onder de fotomontage vanaf het Buitenhof

Nagekomen bericht

Natuurlijk waren er wakkere ArchiNedlezers die de gewraakte foto's wel wisten te vinden. Hiernaast allereerst de doemfoto van Richard Meiers plan vanaf het Spui daterende van december 2001. Op de foto staan de bestaande ministeries nog overeind, maar die moeten als de plannen doorgaan verdwijnen zodat we een nog beter zicht krijgen op het Manhattan van Den Haag.

Daaronder de fotomontage-fraude. Boven de bestaande situatie onder de 'vergissing'. Let vooral op het mysterieuze torentje dat voor een van de torens van het Meierplan is geplakt en waar op de echte bestaande situatie helemaal niets te zien is.

Volledige exegese van de foto's is te vinden in het Haagse Courantartikel Hilhorst tekent toren, Stalin schrapt Trotski