Nieuws

Dick Cornelis Apon 1926-2002

'Welk opleidingsinstituut leert ons hoe we onze opgave moeten formuleren in plaats van nauwgezet de gegeven opdracht te vervullen? Dit is niet alleen een kwestie van weten, maar van weten en geweten.'

1 augustus overleed Dick Apon. Apons naam wordt vooral in verband gebracht met de roemruchte Forumredactie uit het begin van de jaren zestig. Echter tijdens zijn studie viel hij al op vanwege zijn polemische stellingnamen in het studententijdschrift x-functies. Evenals tijdens zijn stage op het bureau van W. van Tijen en H. Maaskant, waar hij commentaar gaf op de prozaïsch zakelijke wijze waarop het bureau in zijn ogen werd geleid. Hij verweet Van Tijen en Maaskant geen oog te hebben voor de muzische kant van de architectuur. Op 29-jarige leeftijd begon hij samen met J. van den Berg, A. ter Braak en W. Tromp het bureau ABBT.

Vanwege zijn 'angry young man' gedrag werd Apon in 1959 door het bestuur van Architectura et Amicia gevraag om samen met J. Bakema (toen bestuurslid van A et A) de redactie voor het tijdschrift Forum te formeren. A. van Eyck, J. Hardy, typograaf J. Schrofer H. Hertzberger. G. Boon, Bakema en Apon werden de Forumredactie. Het eerste nummer 'Het verhaal van een andere gedachte' was direct een afwijzing van de heersende ontwerppraktijk en een pleidooi voor een nieuwe. Niet alleen via Forum maar ook via onderwijs werd deze nieuwe ontwerppraktijk gepromoot. Samen met Hertzberger introduceerde Apon op Academie van Bouwkunde Amsterdam het zogenaamde configuratieve ontwerpen, het geometrisch ordenen van verschillende elementen tot één coherent figuur. Ook maakte Apon deel uit van de jury van de Prix de Rome 1962 die als eindopgave een ontwerp voor een kinderhuis hadden geformuleerd, het ontwerp van Piet Blom won de eerste prijs. Apon maakte meerdere malen deel uit van jury's en was onder meer organisator van de Biënnale Jonge Nederlandse Architecten in 1987. Tevens was hij hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Met zijn bureau ontwierp Apon onder meer de pier van Scheveningen (1961 samen met Maaskant en D. Dijk),  een crematorium in Rotterdam (1970), het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag (1984)  en vele woningbouwprojecten waaronder  woningen op Kattenburg Amsterdam (1976) en in het centrum van Almere Haven (1979). In 1982 publiceerde ABBT Woonplannen, een boekje met 150 woningplattegronden. In 1989 fuseerde ABBT met architectenbureau Blom uit Rijsbergen. Apon trok zich in 1991 terug uit het bureau.