Feature

Nederlands paviljoen wint landenprijs

Tijdens de opening van de 8ste Architectuur Biënnale in Venetië is de Gouden Leeuw voor de beste landeninzending toegekend aan het Nederlandse paviljoen; in het gerestaureerde Gerrit Rietveld paviljoen richtte Herman Hertzberger de presentatie Fresh Facts in.

Fresh Facts is een expositie over de vijf genomineerden voor de NAi-prijs, een prijs voor gerealiseerd werk ontworpen door architecten onder de 40. In het paviljoen worden de vijf bureaus – Korteknie Stuhlmacher Architecten (Rotterdam), NL Architects (Amsterdam), Rene van Zuuk (Almere), VMX Architects (Amsterdam) en Architectenbureau MVRDV (Rotterdam)- elk met een eigen vitrine gepresenteerd. De ontwerper van de tentoonstelling, 'dino' Herman Hertzberger, laat de ruimte zo leeg mogelijk en voegt slechts een verwijzing toe naar de Hollandse schilderkunst.

In een interview noemt Hertzberger 'De aanreiking van de brief' van Pieter de Hoogh, 'Victory Boogie Woogie' van Piet Mondriaan en het werk van J.T.C van der Heijden 'typisch Hollandse' beelden die wellicht iets zeggen over de eigen karakteristiek van de Nederlandse architectuur. Voor wie ooit een lezing van Hertzberger heeft gevolgd komt deze verwijzing niet als een verrassing. Het werk van De Hoogh staat al deccenia vooraan in Hertzbergers diacollectie.

De inrichting van het winnende paviljoen refereert vooral aan 'Victory Boogie Woogie'. 'VBW heeft geen zwaartepunt omdat er een evenwicht is tussen alle losse objecten. Evenwicht is in principe tegen hiërarchie omdat alle delen tot hun recht komen en zichzelf blijven. Ik vind dat een les voor architecten' aldus Hertzberger in de Fresh Facts NAi krant.

Hij heeft daarmee kennelijk de juiste toon getroffen. 'It represents in a simple and immediate way three generations of architects in a country where architecture has always been expressed at highest level', aldus de jury.