Nieuws

Open Monumentendag 2002

Het fenomeen Open Monumentendag is al een tijdje geleden uitgegroeid tot een waar 'event' dat het hele weekend beslaat. Aanstaand weekend van 14 en 15 september is het weer zover.  Koopmansgeest – monumenten van handel is de iets wat oubollige titel van het Open Monumentendag thema. Directe aanleiding voor de keuze van dit thema vormt het feit dat de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) 400 jaar geleden werd opgericht. Behalve handels-, industrie-, overheids- en schoolgebouwen zijn ook een groot aantal woonhuizen opengesteld.

Een paar, geheel willekeurige aanraders.

In Amsterdam is het voormalige kantoorgebouw van de Nederlandse Handelsmaatschappij aan de Vijzelstraat te bezoeken. Het uit 1926 daterende gebouw ontworpen door K.P.C. de Bazel is vooral bekend om zijn art-deco interieur en twee imposante lichthoven. Onlangs kocht de gemeente Amsterdam het pand van de ABN-Amro met als doel hierin het gemeente-archief te vestigingen en het als tijdelijke huisvesting te laten dienen voor het Rijksprentenkabinet en bibliotheek van het Rijksmuseum gedurende de renovatie het Amsterdamse Rijksmuseum. Daarnaast zijn in Amsterdam onder meer het Scheepsvaarthuis (J.M. van der Mey 1912-1916) en de Van Gendthallen (A.L. van Gendt 1897-1903) op het Storkterrein te bezichtigen.

Het destijds controversiële kantoorontwerp dat J.J.P. Oud maakte voor de BIM/Shell in Den Haag (1946),  het werd gezien als een verraad aan de moderne beweging is geopend voor publiek.

In Rotterdam zijn op zaterdag 14 september onder meer de Van Nelle-fabriek (Brinkman & Van der Vlugt, 1925-1931) en het Groothandelsgebouw (H.A. Maaskant en W. van Tijen, 1949-1951) opengesteld. Het Groothandelsgebouw, wat momenteel door architectenbureau Van Stigt gerenoveerd wordt, vormt die dag ook het startpunt van diverse rondleidingen (reserveren noodzakelijk).

Ook dit jaar weer de eigenwijze 'jonge' monumentendag in Almere – de gemeente voor wie de geschiedenis niet jong genoeg kan zijn – met onder meer met het openstellen van het in 2000 opgeleverde Alnovum van Bethem Crouwel Architecten.

Waar wat te doen is, is te vinden op de website van de Open Monumentendag.