Feature

Een museum voor Castelmola

Urban Future Organization heeft de ontwerpprijsvraag gewonnen voor een museum voor moderne kunst in Castelmola (Sicilië, Italië). De prijsvraag was georganiseerd door een aantal kunstorganisaties, academies voor beeldende kunsten, de provincie Messina, en de stad Castelmola.

Castelmola is gelegen op een berghelling aan de zuidkust van Sicilië en presenteert zich als een kunststad. Sinds enige tijd organiseert Arte Alte een programma waar bezoekende kunstenaar kosteloos gebruik mogen maken van één van de speciaal voor dit doel gereserveerde hostels. In ruil voor het gratis verblijf dienen de kunstenaars een werk aan de stad te doneren. Deze gedoneerde kunstwerken vormen de aanzet tot de collectie moderne kunst van de stad. Een conferentie en een workshop, waarvoor zeven bureaus waren uitgenodigd, hadden tot doel een ontwerp te genereren voor een museum waarin de kunstcollectie ondergebracht zou kunnen worden. Een ontwerp dat ook daadwerkelijk gerealiseerd moet gaan worden.

Het centrum van Castelmola bestaat uit de Piazetta del Duomo. Vanaf de Piazetta kijkt men uit over de Middellandse Zee. Op de berg tegenover het dorp op gelijke hoogte als de Piazetta del Duomo, ligt de locatie voor het nieuwe museum voor moderne kunst. Het voorstel van Urban Future Organization bestaat uit het toegankelijk maken van de locatie door het uitgraven van terrassen in de berghelling. Door te kiezen voor deze in feite traditionele ontginning van de berghelling, wordt een serie horizontale oppervlakken gecreëerd die door middel van hellingbanen met elkaar in verbinding staan. Zo ontstaat er een continue doorlopende tentoonstellingsruimte die meerdere terrasniveaus beslaat. De bergwand wordt gebruikt als achtergrond voor de kunstwerken en de tegenoverliggende wand wordt opengelaten om een serie uitzichten te bieden over zee. Naast de collectie moderne kunst bestaat het programma van het museum onder meer uit een auditorium, een restaurant en werkplaatsen voor kunstenaars. De programmaonderdelen zijn niet gefixeerd of hiërarchisch geordend in het gebouw door een grote hoeveelheid aan mogelijke routes, maar binnendoor of buitenom worden de ruimtes met elkaar verbonden.

In eerste instantie werd de eerste prijs toegekend aan Urban Future Organization en aan Antonella Mari. Echter vanwege de betere faseerbaarheid van het voorstel van Urban Future Organization heeft de burgemeester van Castelmola besloten om dit ontwerp te laten uitvoeren, wanneer de benodigde gelden bijeen zijn gebracht.