Nieuws

Koolhaas mag EU-wijk niet ontwerpen door vormfout

Het vermaarde Nederlandse architectenbureau OMA van Rem Koolhaas is buitengesloten bij een ontwerpwedstrijd voor een prestigieuze opwaardering van de Europa-wijk in Brussel, omdat er op een van de paperassen een handtekening ontbreekt.

Koolhaas leek de opdracht voor het scheppen van een nieuwe  stedenbouwkundige basis in de Europa-wijk, waar binnenkort alle topontmoetingen van Europese regeringsleiders plaatsvinden, al op zak te hebben. De Belgische premier Verhofstadt was immers zeer ingenomen met zijn ideeen. ,,Maar het besluit om een wedstrijd uit te schrijven, was al genomen'', zei vrijdag een woordvoerster van de Brusselse regionale premier de Donnea.

Groot was dan ook de verbazing op het kantoor van Koolhaas, toen twee weken geleden een briefje binnenkwam dat OMA niet mag meedingen. Reden: een Belgische mede-ontwerper was vergeten de 'verklaring van eer' te ondertekenen; een soort bewijs van goed gedrag. Verder beweerde de Brusselse werkgroep dat OMA niet goed zou omgaan met de 'multifunctionaliteit' van de wijk (wonen en werken samen). ,,Dat is absolute lariekoek'', reageert projectleider Reinier de Graaf. ,,De hele geschiedenis van ons kantoor bestaat uit het verweven van functies. Er is geen grotere specialist in multifunctionaliteit dan wij.''

Koolhaas leek premier Verhofstadt juist te hebben overtuigd dat veranderingen noodzakelijk waren, met een stedenbouwkundige visie  voor de hele wijk. De Brusselse Europa-wijk is ontstaan door opeengestapelde schandalen. Kantoorkolossen in Oostblokstijl verrezen zonder plan, her en der, terwijl schitterende 19e-eeuwse panden tegen de grond gingen. Buurtbewoners werden weggepest.

Dat Koolhaas' bureau door bureaucratische wissewasjes niet mag meedoen, noemt De Graaf een 'bloody shame'. ,,De vier bureaus die  nu zijn geselecteerd, zijn lokale kantoren die al decennia het werk onder elkaar verdelen. En ik weet niet eens of het een geraffineerd complot is, of stuitende incompetentie.''

Volgens de woordvoerster van Brussels premier de Donnea is de selectie zeer serieus gebeurd. Ze wijst erop dat in de Belgische pers juist de indruk was ontstaan dat Koolhaas werd voorgetrokken. ,,Het feit dat vier Belgen zijn geselecteerd, is puur toeval'', zegt ze.