Feature

Staalprijzen

Traditiegetrouw zijn ook dit jaar weer tijdens de Staalbouwdag op 10 oktober de Nationale Staalprijzen uitgereikt. Daarnaast is er de uitreiking van de StudentenStaalprijzen en was een nieuwe prijs de Ontwerp Award Staal 2002.

De tweejaarlijkse prijs dient als algehele waardering voor bijzondere staalbouwprojecten. Voor deze editie van de Staalprijzen beoordeelde de jury onder voorzittersschap van Liesbeth van der Pol (Zeinstra Van der Pol) in totaal 152 projecten, waarvan de staalconstructie werd voltooid in 2000 of 2001. Dit jaar werd voor het eerst de Ontwerp Award Staal 2002. Deze nieuwe prijs is bestemd voor een uitzonderlijke (deel)toepassing van staal in een deelnemend project en wordt toegekend aan de hiervoor verantwoordelijke projectpartner(s). En daarnaast was er de Studentenstaalprijs, de prijs voor de beste afstudeerprojecten met staal aan het hoger technisch onderwijs.

Het ING House in Amsterdam van Meyer en Van Schooten architecten is de winnaar in de categorie utiliteitsbouw. De jury prijst het transparante ontwerp, het zwevende bouwvolume op poten 'een opzienbarende verrijking', de inpassing van het volume op het lange smalle kavel en de dubbele glazen gevel die het binnenklimaat regelt. Met betrekking tot de toepassing van staal oordeelt de jury: 'De bouwkundige ambitie voor een transparant en vrij indeelbaar kantoor is op een indrukwekkende manier vertaald in een constructief concept. Hierbij zijn de mogelijkheden van een staalconstructie met lichte vloeren volledig benut'.

In de categorie industriebouw ging de prijs naar de brandweerkazerne in Houten, een ontwerp van Samyn & Partners uit Brussel.  De jury oordeelde:' Het concept is een vondst: stal de voertuigen niet achter rode overheaddeuren, maar zet ze in een vitrine van staal en glas. De uitwerking is ronduit briljant: één gracieuze stalen boogconstructie omspant een reusachtige etalage voor de auto's en meer besloten ruimten voor kantoren, kleedruimten en een kantine. De beeldbepalende staalconstructie in de gevel blinkt uit in eenvoud, beperkt het gewicht van de gevel  én maximeert de doorkijk naar het wagenpark'.

De twee zomerhuisjes die architectbureau Bonnema ontwierp op Vlieland kreeg de prijs in de categorie Woningbouw. 'Deze twee zomerhuizen vormen een subliem duo!', aldus de jury. 'De woningen bezitten een bijna traditionele uitstraling en dat maakt de keuze voor een staalconstructie bijna onverwacht. (…) De robuuste kappen roepen een even eenvoudig als treffend beeld op van de zwevende dakpartij'.

En in de categorie Infrastructuur en overige staalconstructies ging de prijs naar de Enneüs Heermabrug in Amsterdam van Nicolas Grimshaw & Partners uit Londen, ondanks kritiek op de grove detaillering, de veelheid aan stabiliteitskruizen en de strikt constructief gezien overbodige omgekeerde middenbogen. 'Met een majestueus gebaar viert de gemeente Amsterdam de aanwinst van nieuwe gronden; de overwinning op het water. (…) een prachtige poort naar Ijburg'.

De Ontwerp Award Staal 2002 ging naar Grootint-de Verademing V.O.F. voor het 'risicodragend initiatief tot geïntegreerde en geconditioneerde productie van een 'stekkerklaar' kantoorgebouw' De Bolder in Schiedam.

De inzendingen voor de StudentenStaalprijs werden beoordeeld op: de wijze waarop staal in het project is toegepast; originaliteit en esthetica; inventiviteit bij ontwerp en onderzoek; en economie van het ontwerp. Deze prijs kent een onderscheid tussen techniek en architectuur en daarbinnen wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende opleidingssoorten.

In de categorie Techniek Hoge school niveau naar: 'Een slimme School' van J.F.A.A. van Helvoirt, mw. J.L. Wijffelaars en mw. C.J.A.M. Huijbregts (Hogeschool Brabant, afdeling Bouwkunde, in Tilburg), zij kregen ook de inventiviteitprijs uitgereikt.

Techniek staalconstructeur naar: 'Horizontaal gekromde voetgangersbrug' van mw. S.E. Pel (Bouwen met Staal, opleiding Staalconstructeur BmS)

Techniek universitair niveau: 'Poort Almere; een alternatieve studie' van M.M. Vola (TU Eindhoven, faculteit Bouwkunde)

Architectuur universitair niveau: 'Bio-Dyna-Scape 2001' J.B. van Nieuwenhuizen (Academie van Bouwkunst Rotterdam)

De jury voor de studentenprijzen stond onder voorzittersschap van Jan Pesman (Cepezed).