Feature

Ayers Rock langs A2

In de categorie ‘opmerkelijke initiatieven’ vandaag een voorstel waarop de kwalificatie ‘uniek’ in elk geval van toepassing is.

(ANP) – Een kantoorgebouw met een mysterieuze en spirituele uitstraling. Dat is de doelstelling vanĀ  communicatiebureau Down Under, dat langs de snelweg A2 een schaalmodel van de Australische Ayers Rock wil bouwen. De financiering is rond, een makelaar en architect zijn aan het werk en in het Filipijnse Manilla is al een fabrikant voor de stalen constructie gevonden. Nu nog een gemeente die toehapt.

De kopie van de Ayers Rock, de berg die in de Australische woestijn als een rode reus oprijst, moet 46 meter lang, 25 meter breed en acht meter hoog worden. ,,Voorwaarde is een toplocatie langs de snelweg'', aldus Down Under-directeur A. Kuijer. Hij heeft drie plekken op het oog, waaronder twee leegstaande loodsen bij Zaltbommel en een stuk grond dat de gemeente Vianen binnenkort vrijgeeft. Het hele project begroot hij op zo'n 1 miljoen euro.

Bang dat gemeenten terugschrikken voor zo'n beeldbepalend gebouw, is Kuijer niet. ,,Er zijn een aantal gemeenten die kampen met een saai imago. Die hebben vast wel interesse. We hadden al een aanbod, maar die plek viel af, omdat het zes meter onder de snelweg ligt.''