Nieuws

Breda krijgt museum grafische vormgeving

De provincie Noord-Brabant heeft het toekomstige museum voor grafische vormgeving in Breda aangewezen als pilotproject. Dat houdt in dat het oude pand waarin het museum moet komen, wordt herbouwd en gecombineerd met nieuwbouw. De Bredase wethouder van cultuur A. Adank maakte dit woensdag bekend. De aanwijzing tot pilotproject heeft tot gevolg dat de provincie zal adviseren dit eerste landelijke museum voor grafische vormgeving in het RijksKunstplan 2005-2009 op te nemen.

Het museum moet in het voorjaar van 2005 zijn geopend. De Bredase gemeenteraad heeft er 13,6 miljoen euro voor uitgetrokken. Om pilotproject te worden, moet architect Hans van Heeswijk het monumentale pand van het huidige museum De Beyerd in de binnenstad van Breda combineren met de naastgelegen artotheek. In zijn Plan gaat hij uit van een combinatie van verbouwen en nieuwbouw. In totaal ontstaat een ruimte van 4200 vierkante meter. Wethouder Adank verwacht dat het definitieve ontwerp over een half jaar aangeboden kan worden. Na de zomer 2003 kunnen de bouwwerkzaamheden beginnen. De bestaande artotheek zal worden opgeheven. De gemeente vindt kunstuitleen niet langer haar taak.