Feature

Euregionale Architectuurprijs 2002

Op zaterdag 16 november 2002 werd in Kunstencentrum Z33 te Hasselt voor de twaalfde keer de Euregionale Architectuur Prijs uitgereikt voor de beste afstudeerprojecten van de architectuuropleidingen in de Euregio Maas-Rijn.

Met de Euregionale Architectuur Prijs wil het Vitruvianum – de vaste organisator van de EAP – talentvolle, pas afgestudeerde architecten, ingenieurs en stedenbouwers een podium bieden dat hun stap naar de beroepspraktijk bevordert. Daarnaast moet de onderlinge positieve concurrentie tussen de instellingen leiden tot een positief effect op de kwaliteit van het onderwijs en haar eindproducten. Deelnemende onderwijsinstituten zijn de RWTH Aachen, Fachhochschule Aachen, ISA Saint-Luc Liège, PHL Diepenbeek en de Academie van Bouwkunst Maastricht. Uit circa 500 afstuderenden van deze architectuurscholen van het collegejaar 2001-2002 werden 27 projecten voor de prijs geselecteerd.

De internationale jury bestond uit: Annette Hillebrandt (D), Henk van der Veen (NL), Xaveer de Geyter (B), Christa Reicher (D) en Maurizio Cohen (B).

Felix Schönle, afgestudeerd aan de Fachhochschule Aachen, kreeg de eerste prijs ter waarde van 2.500 Euro voor zijn inzending  'Stadtkloster in Lüttich'.

Het jury rapport spreekt over: 'Een intrigerend samengaan van extreem verschillende karakters direct naast elkaar. Felix Schönle (FH Aachen) ontwerpt een introvert klooster op een drukke openbare historische straat in Luik, die dwars door het gebouw loopt. Tegenovergestelde architectonische thema's zoals publiek – privaat, donker – licht, extrovert – introvert, vrijheid – gevangenschap worden vertaald naar een prachtig ruimtelijk ontwerp.

De tweede prijs ter waarde van 1.250 Euro werd toegekend aan Birgit Schafranitz van de RWTH Aachen, voor haar project  'Athletics Sky Club'.

Het jury rapport omschrijft het ontwerp van Birgit als: 'Een haast magische transformatie van een modernistisch gebouw, waarin twee tegenovergestelde fascinaties voor zowel moderne architectuur als klassieke architectuur gecombineerd tot uitdrukking zijn gebracht'.