Nieuws

Museumnacht Amsterdam

Zaterdag 2 november is het weer museumnacht in Amsterdam. Tal van kleinere en grotere musea zijn tot middennacht geopend en vele hebben als feestelijke omlijsting van hun tentoonstelling speciale evenementen georganiseerd. Alle informatie over waar wat te doen is, is te vinden op de website van de Museumnacht. Voor architectuurliefhebbers is er onder meer het volgende te beleven:

Kunstenaars en architecten van naam werden vroeger aangetrokken om luxe cruiseschepen in te richten, in het Open Havenmuseum is een expositie ingericht over het scheepsinterieur.

In de toekomstige behuizing van het Amsterdams Gemeentearchief, het voormalig gebouw van de Handelmaatschappij aan de Vijzelgracht ontworpen door K. de Bazel is de tentoonstelling 'Kunst in de steigers' te zien. Op deze tentoonstelling worden verschillende bouwplannen voor culturele instellingen in de stad getoond zoals de plannen voor de Rietveldacademie, de Hermitage aan de Amstel, de Openbare Bibliotheek, het nieuwe muziekcentrum aan het IJ en het nieuwe onderkomen van ARCAM. Enkele architecten zullen aanwezig zijn om hun project toe te lichten.

Apart onderdeel van Kunst in de Steigers'' is 'Raw Space as Design' waar de broedplaats NDSM-werf/stichting Kinetisch Noord een presentatie geeft. Het voornaamste onderwerp van deze expositie is de realisatie van de kunststad in de Cultuurloods van de NDSM-werf.

Tussen 23.00-24.00u kan het publiek in discussie gaan met architecten en directeuren van de culturele instellingen over alle plannen, architectuurcritici Vincent van Rossem en Hans Ibelings zullen hun bijdrage leveren.

ARCAM organiseert dit jaar de ARCAM ROAD SHOW. Op verschillende locaties duikt het ARCAM-team op waarna een deskundige aan het wachtende publiek – dat er nu eenmaal altijd staat – iets zal vertellen over het gebouw waarvoor zij staan te wachten. Zo zal Maarten Frankenhuis (directeur Artis) voor het Zo├Âlogisch Instituut iets vertellen over dierentuinarchitectuur en Diederik de Savornin Lohman (oud metro-activist) spreekt voor het stadhuis over het oorspronkelijke Waterloopein. Voor het volledige tourschema, zie de ARCAM website.