Feature

Regionale prijzenregen

November is kennelijk een goede maand om aandacht te besteden aan lokale architectuur. In Friesland, de Achterhoek en in de Euregio worden deze maand lokale architectuurprijzen uitgereikt.

In Friesland is afgelopen zaterdag de winnaar van de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2002 uitgereikt. De jury koos de parkeergarage Hoeksterend in Leeuwarden van architectenbureau Verheijen Verkoren Knappers De Haan uit Leiden als beste Friese bouwwerk dat in de afgelopen twee jaar is gebouwd. 'De wijze waarop de ontwerpers invulling hebben gegeven aan een moeilijke plek in de stad, in sociaal, economisch en ruimtelijk opzicht, is intelligent en spreekt tot ieders verbeelding. Er is met de middelen van vandaag een situatie van weleer hersteld', aldus het juryrapport.

Tegelijkertijd kon het publiek een keuze maken uit twintig genomineerde projecten. Deze Leeuwarder Courantpublieksprijs ging naar de uitkijktoren van Fochteloƫrveen, ontworpen door de inmiddels overleden architect ir. D.A. de Haan uit Lopik.

Het Lochemse bureau Maas Architecten won in hetzelfde weekend de Architectuurprijs Achterhoek met het ontwerp voor het kantoorgebouw Hulshof in Lichtenvoorde. Naast het meer dan 125 jaar oude Nathuis van de leerlooierij is als contrast een driehoekig glazen volume geplaatst over een bestaand rechthoekig gebouw. In het rechthoekig volume zijn de kantoorfuncties gesitueerd. De 'restruimtes' tussen driehoek en rechthoek zijn gevuld met bijzondere kantoorfuncties zoals ontvangsthal, kantine, conferentieruimte, patio e.d.

Voor de Euregionale Architectuurprijs voor het beste afstudeerplan uit de Euregio Maas-Rijn is het nog even afwachten. Deze wordt uitgereikt op 16 november in Hasselt.