Feature

ArchiNed Jaarcijfers

De ArchiNed website is in het jaar 2002 door circa 1,2 miljoen unieke bezoekers bezocht. Deze nieuwe mijlpaal is reden om, enigszins tegen onze gewoonte in, cijfermatig uit te pakken.

Begin oktober 2000 konden we trots het eerste miljoen bezoekers melden sinds de start van de website in het najaar van 1996. Ergens in januari van 2002 volgde het tweede miljoen. Inmiddels zijn er in 2002 circa 1,2 miljoen bezoekers geteld, zodat het totaal op dit moment de 3 miljoen is gepasseerd.

Het bezoek aan de ArchiNed website wordt geteld op basis van unieke bezoekers per dag. Iemand die dezelfde dag terugkomt wordt niet meer meegeteld. Gedurende het jaar 2002 (januari tot november) was het gemiddelde aantal unieke bezoekers per dag circa 3200. In de weekends en in de vakantieperioden is het bezoek aanmerkelijk lager dan op werkdagen. Van maandag tot en met vrijdag is het gemiddelde circa 4000 unieke bezoekers per dag. Het minimumbezoek in weekends in vakantieperiode was toch nog circa 2100 bezoekers.

Nog enkele cijfers gedurende de maand november 2002:

– 104.981 unieke bezoekers (het gemiddelde aantal bezoekers per maand over het hele jaar gerekend is 91.000)

– 1.160.310 pageviews (een gemiddelde van circa 10 pagina's per bezoeker)

– 8,4 miljoen hits (zegt niet zo veel, maar klinkt lekker veel)

– circa 25 GigaByte dataverkeer . Het wordt steeds drukker op de ArchiNed webserver, en dat is helaas zo nu en dan te merken. Binnenkort verhuizen we naar een grotere, snellere 'bak'.

Ongeveer 25% van de bezoekers komt uit het buitenland met als meest bezoekende landen de Verenigde Staten, België, Duitsland, Engeland, Italië en Spanje.

Een 'backward link search' in Google geeft aan dat ArchiNed vanaf circa 620 sites gelinkt is (daar staan ongeveer 10% 'eigen links' tussen, maar anderzijds wordt lang niet elke internetpagina geïndexeerd). Overigens is de Google PageRank van ArchiNed 0.7 (maximum 1.0). Deze indexering vindt plaats op basis van 'gewogen' traffic (links vanaf hoog geklasserde sites worden zwaarder gewogen). Onder Nederlandse websites – in elk geval de culturele sites -wordt deze ranking alleen geëvenaard door www.nai.nl, www.rijksmuseum.nl en www.stedelijkmuseum.nl en internationaal op architectuurgebied voor zover wij kunnen nagaan alleen overschreden door www.architecture.com van het RIBA en www.greatbuildings.com (beide 0.8)

Content

In 2002 werden circa 200 eigen nieuwsberichten, 45 persberichten, 13 uitgebreide reportages, 10 prikkelende columns, 6 Society-berichten, 63 prijsvragen, ruim 40 boekaankondigingen en honderden agenda-items op de website gepubliceerd. Dat alles werd mogelijk gemaakt door de ArchiNedredactie en de inzet van 33 verschillende correspondenten. Zie voor het ArchiNed Team de speciale teampagina.

Goede voornemens

Voor 2003 is het natuurlijk allereerst de bedoeling om het peil van de huidige berichtgeving tenminste te handhaven. Daarnaast zal in het voorjaar eindelijk het Engelstalige deel van ArchiNed mee worden genomen in de nieuwe databasegestuurde opmaak.

Verder nemen we ons voor om de ArchiNed Bronpagina's, de linkoverzichten naar sites rond een bepaald onderwerp of thema, waarbij niet volledigheid wordt nagestreefd, maar gelet wordt op de kwaliteit van de gelinkte sites, te verbeteren en vooral uit te breiden.