Feature

MVRDV winnaar NAi Prijs 2002

Het woningbouwproject Hageneiland in Ypenburg van MVRDV is door de jury van de NAi Prijs aangewezen als het beste project in Nederland van een architect onder de veertig jaar.

De jury was van mening dat de prijs moest gaan naar het ontwerp dat het beste reageert op de actuele situatie in Nederland. MVRDV toont met de woningen op het Hageneiland te Ypenburg een prototype van de Nederlandse woning en geeft een afspiegeling van de Nederlandse woningbouwtraditie. MVRDV heeft een statement gemaakt door een reactie te leveren op uniformiteit.

Alle juryleden zijn het erover eens dat het stedenbouwkundige plan het meest interessant is aan het ontwerp. De jury noemt het 'Een zeer elegante reactie op uniformiteit door het principe van dwaling en variatie'. Ingenieus, eenvoudig, en daardoor elegant. Ook de afwerking van de bekleding en de detaillering werd als zeer 'sophisticated' ervaren.

De internationale jury, bestaande uit Janny Rodermond (voorzitter, voormalig hoofdredacteur van De Architect, sinds 1 december directeur van het Stimuleringsfonds voor Architectuur), Adri Duivesteijn (lid Tweede Kamer voor de PvdA), Frederic Migayrou (Centre Pompidou), Robert Stern (architect V.S.), Kees van der Hoeven (voorzitter BNA) en Aaron Betsky (directeur NAi), was zeer te spreken over de kwaliteit van de 147 inzendingen die in het voorjaar van dit jaar binnenstroomden.

De andere vier in mei genomineerde projecten waren:

Parasite Las Palmas, Rotterdam. Korteknie Stuhlmacher Architecten

Pilot winkel voor Mandarina Duck, Parijs. NL Architects

Tentoonstellingspaviljoen 'De Verbeelding', Zeewolde. René van Zuuk Architecten

Tijdelijke fietsenstalling, Amsterdam Centraal Station. VMX Architects

De winnaar van de NAi Prijs ontvangt 10.000,- euro. De ontwerpen van de vijf genomineerde projecten worden opgenomen in de collectie van het NAi. In 2004 zal de tweede editie van de NAi Prijs volgen op de eerste editie.