Feature

OMA ontwerpt kantoor televisiegigant in Beijing

Het gonsde al langer van de geruchten, maar pas nu is officieel bekend gemaakt dat OMA het hoofdkantoor van de televisiegigant CCTV in Beijing gaat bouwen.

Het hoofdkantoor met 550.000 m2 vloeroppervlak moet gereed zijn voor de opening van de Olympische Spelen in 2008. De bouwkosten zijn begroot op 600 miljoen Euro. Het kantoor is een van de eerste Europese hoogbouwprojecten in China. De opdracht werd verkregen na een internationale besloten prijsvraag tussen tien bureaus. In een tweede ronde werden drie teams, OMA, Toyo Ito en het East China Architecture & Design Institute, door een jury met onder meer Charles Jencks en Arata Isozaki geselecteerd. Het plan van OMA is uiteindelijk als winnaar gekozen.

Het complex wordt gebouwd op een tien hectare groot terrein dat onderdeel is van het nieuwe centrale handelskwartier van Beijing. Het ontwerp bestaat uit twee 'torens'. Het eerste gebouw is een 230 meter hoog hoofdkwartier voor CCTV, met alle televisievoorzieningen, in totaal circa 400.000 m2. Een echte toren is het niet omdat het gebouw bestaat uit een doorgaand volume van horizontale en verticale delen. Het onregelmatige grid dat over de gevel loopt reflecteert de verschillende krachten die door het gebouw lopen.

Het tweede gebouw – zichtbaar door het 'venster' van het CCTV-kantoor – is het TVCC, een cultureel centrum met onder meer een hotel, een bezoekers centrum, theater en tentoonstellingsruimten.