Feature

Rijksmuseum Amsterdam Schiphol

Gisteren in op Schiphol het eerste luchthaven-dependancemuseum geopend. Het ‘Rijksmuseum Amsterdam Schiphol’, zoals het wordt genoemd, is ontworpen door Benthem Crouwel Naco.

Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol bestaat uit een zwevende goudkleurige ruimte met een oppervlakte van 160 m2 die is ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel Naco. Het is gelegen achter de paspoortcontrole op de Holland Boulevard, de verbindingsgang tussen de E- en de F-Pier. Passagiers kunnen er een selectie van tien kunstwerken bewonderen van toonaangevende meesters uit de Gouden Eeuw, zoals Jacob van Ruisdael, Pieter de Hooch en Jan Steen. Bovendien hangt er nu een Rembrandt, een portret van een vrouw, vermoedelijk zijn echtgenote Saskia van Uylenburgh. De werken komen allen uit de collectie van het Rijksmuseum. Het museum is elke dag geopend van zeven uur 's-ochtends tot acht uur 's-avonds en de toegang is gratis.

Schiphol zet met de opening van deze dependance de volgende stap naar het omvormen van een transitieruimte waarin het efficiënt verplaatsen van passagiers de eerste prioriteit heeft, naar een verblijfsruimte met geheel eigen (lees commerciële) doelen. Of in de woorden van Schiphol zelf: 'een Airport City waarbij de luchthaven veel meer is dan slechts een vertrek- of overstapplaats, maar een dynamisch knooppunt waar mensen en werelden elkaar ontmoeten – zoals in een moderne stad.' Dat is mooi, maar dan wel een stad met een overmaat aan vermaak- en winkelfuncties.

Het Rijksmuseum stapt mee in de richting die de grote musea al langer volgen. Als het publiek niet (voldoende) in het museum komt, gaat het museum naar het publiek (naar Las Vegas, naar vliegvelden.) Het zal ongetwijfeld zo zijn dat hiermee altruïstische doelen worden beoogt. 'Het Rijksmuseum stelt miljoenen reizigers in staat om tijdens hun korte verblijf op de luchthaven te genieten van echte kunst van zeer hoog niveau. Ook de miljoenen passagiers die Nederland niet ingaan omdat ze alleen overstappen op Schiphol kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis maken met het Nederlandse culturele erfgoed.' Dat is allemaal goed en wel, maar onder het 'museum' bevindt zich niet voor niets een Rijksmuseum Shop (ontworpen door Studio Linse.)

Het 'Rijksmuseum Amsterdam Schiphol' is daarmee een prachtig voorbeeld van de globale tendens tot ver'shopping' van de musea en verstedelijking van de vliegvelden.