Feature

Stoelen voor tekeningen

Vandaag zijn ruim 3500 tekeningen, foto’s en onderwijsmateriaal uit de Prentencollectie van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft in langdurige bruikleen gegeven aan het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), in ruil daarvoor kreeg de universiteit 20 stoelen.

Het NAI komt zo in bezit van materiaal dat in de negentiende en twintigste eeuw verzameld is en gebruikt werd als lesmateriaal voor het ontwerponderwijs. In ruil daarvoor krijgt de faculteit Bouwkunde twintig stoelen, van onder andere H.P. Berlage, J.J.P. Oud en Jan Wils, in bruikleen. Deze worden gevoegd bij de circa vierhonderd stuks tellende Stoelencollectie die reeds in haar bezit zijn.

De collectie tekeningen, foto's en lesmateriaal die naar het NAi gaat is slechts een onderdeel van de totale collectie van de faculteit Bouwkunde. Deze omvat gebruiks- en siervoorwerpen, maquettes, archeologische objecten, bouwfragmenten, opleidingstekeningen, reisschetsen, foto's, plaatwerken, prenten, topografische kaarten, glasnegatieven en dia's. Het toont een variƫteit aan onderwerpen die de revue passeerden in de lessen aan de Polytechnische Hogeschool, de latere TU en geeft daarmee een goed beeld van de ontwikkeling van het Nederlandse architectuuronderwijs.

Het NAi gaat haar deel van de collectie inventariseren en – op termijn – digitaal beschikbaar stellen, de TU gaat de stoelencollectie digitaal toegankelijk maken. Misschien kunnen beide instellingen ook een tentoonstelling maken met hun pas verworven bezit en die dan uitwisselen. Studenten op de TU kunnen dan zien hoe het er vroeger aan toe ging in de klas en het NAi, dat met zijn tentoonstellingsbeleid de laatste tijd toch al tegen het design aanschurkt, heeft met een expositie van 420 stoelen een potentiĆ«le publiekstrekker.