Feature

Even niets doen

Landschaftspark-Niederrhein heeft kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam en landschapsarchitekten WES+Partner uit Hamburg beloond met de eerste prijs voor hun ontwerp ‘Berg der Stille’. Voorstel: (bijna) niets doen.

De opdracht was om een 77 meter hoge afvalberg in het Ruhrgebied te transformeren tot een berg voor luchtsport en recreatie.

De Berg der Stille is verkozen vanwege de stellingname van het ontwerpteam dat in het dichtbevolkte Ruhrgebied er een ruimte van rust en stilte op zijn plaats is en dat de bijzondere eigenschappen van het kunstmatige landschap zoveel mogelijk behouden moeten blijven. Zij konden de jury overtuigen dat – tegen de opdrachtformulering in – de berg niet volgebouwd moest worden met recreatieve voorzieningen en grote skulptuur die van verre zichtbaar is, zoals dat momenteel bijna gebruikelijk is in het Ruhrgebied.

In de toekomst zullen Observatoriumen WES+Partner in samenwerking met de omliggende gemeenten zorg dragen voor de ontwikkeling van de Halde Norddeutschland (zoals de berg nu nog heet).

Observatorium is een in 1995 opgerichte kunstenaarsgroep voor observatie en contemplatie en richt zich – binnen het veld van architectuur en beeldende kunst – 'op dagdromen, plezier en ontspanning, de behoeften van het individu, de liefde voor dingen, communicatie en techniek.'. Observatorium organiseerde in het verleden tentoonstellingen, kunst in de openbare ruimte en gebruiksvoorwerpen.