Feature

Kop van Zuid Vooruit

De heipalen klinken weer op de Rotterdamse Kop van Zuid. Vrijdag wordt op de Rotterdamse Wilhelminapier de eerste paal geslagen van Montevideo, een door Mecanoo ontworpen woon/werktoren. En enige weken terug begon de bouw van De Compagnie van Hans Kollhoff.

Om het bouwtempo in Rotterdam te versnellen worden 'kansrijke plannen' met voorrang behandeld. De prioriteit zal komen te liggen op de bouw van dure en middeldure woningen in de binnenstad, op Katendrecht en in de uitbreidingswijken Nesselande en Laag Zestienhoven. Verder krijgen bedrijventerrein en herstructureringsgebieden 'topprioriteit'.

Op de Kop van Zuid zal de nadruk vooral komen te liggen op de ontwikkeling van de Wilhelminapier en het naastgelegen (bijna volgebouwde)  gebied Zuidkade (met onder meer de Wilhelminahof van Cees Dam en het Ichthuscollege van EEA). Het deelgebied Parkstad zal voorlopig in de ijskast worden gezet.

Het eerste gebouw dat op de Wilhelminapier in aanbouw gaat is Montevideo, een 150 meter hoge woon/werktoren die geïnspireerd is op de hoogbouw van New York, Chicago en Boston.

De eerste bouwactiviteit voor Montevideo betreft het graven van de bouwput aan de kade van de Rijnhaven en het bouwen van de parkeergarage. Aansluitend wordt gestart met de bouw van de toren. Tot de eerste verdieping bestaat het gebouw uit een combinatie van beton en staal, een zogenaamde hybride constructie. De tweede tot en met de zeventwintigste verdieping bestaan uit beton. Vanaf de achtentwintigste verdieping wordt verder in staal gebouwd. Het gebouw zal omstreeks eind 2004 haar hoogste punt bereiken en in het najaar van 2005 gereed zijn.

De Rotterdam van OMA wacht voorlopig nog op uitvoering, maar de verbouwing/uitbreiding van het bestaande pand Pakhuismeesteren van de Japanse architect Fumi Hoshino schijnt nu toch ook te gaan beginnen. Vermoedelijk zal ook snel worden begonnen met de verbouwing van Las Palmas tot een nieuw Fotomuseum.

Intussen is in het deelgebied Zuidkade onlangs begonnen met de bouw van De Compagnie een groot wooncomplex naar een ontwerp van Hans Kollhoff met kadewoningen, torenappartementen, passageappartementen en commerciële ruimten op de begane grond.

De heipalen klinken weer volop in Rotterdam.