Feature

Over Schepen en IJsbergen

Het Noorse bureau Space Group heeft samen met West 8 en ingenieursbureau Ove Arup een internationale ontwerpwedstrijd voor het stedenbouwkundig plan en de uitwerking van de Hurtigruta passagiersterminal in Tromsø (Noorwegen) gewonnen.

Tromsø – het Parijs van het Noorden zoals ze zichzelf afficheren – ligt 70° Noorderbreedte. De prijsvraag had betrekking op een belangrijk deel van het waterfront  bestaande uit: de cruiseterminal, de fast-ferry terminal, hotel, congrescentrum, cargo, busstation en het Amundsen Park. Anders dan een groot omvattend terminal gebouw is het ontwerp gebaseerd op een kleine stad met losse gebouwen. Als eyecatchers fungeren het hotel met monumentale overstek, en een 40 meter hoge ijs-sculptuur in de fjord van Tromsø. In de Ice-sculpture wordt mogelijk de Nobel Peace Chapel gesitueerd. De toren heeft in de wintermaanden een huid van milioenen ijspegels, die breken, smelten, druipen en opnieuw aanvriezen in het voorjaar.

Voor deze ontwerpwedstrijd heeft Space Group samengewerkt met West 8 en het ingenieursbureau Ove Arup uit Londen. Het project zal in 2004 / 2005 gerealiseerd worden.