Feature

Altijd prijs

Donderdag 8 mei werden voor het eerst de Nederlandse designprijzen uitgereikt: zestien winnaars in vijftien categorieën, alleen de categorie ‘modeproducten’ kende geen winnaar.

De Nederlandse designprijzen werden dit jaar voor het eerst uitgereikt. Het is de 'bredere' opvolger van wat eens de Erkenning Goed Industrieel Ontwerp was.  Voor iets minder goed ingewijden: Goed Industrieel Ontwerp werd sinds 1986 toegekend. Het was nadrukkelijk geen prijs maar een erkenning voor goed vakmanschap. De producten werden beoordeeld op zaken als technische functionaliteit, ergonomie, originaliteit en ook vormgeving. In 2001 kregen maar liefst meer dan 100 producten de kwalificatie Goed Industrieel Ontwerp waaronder een DAF-truck, het nieuwe Arena gras, en het Senseo Crema koffiezetapparaat.

Nederlandse designprijzen is een initiatief van de BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse ontwerpers) en Designlink. De verbreding betreft het soort design, voor deze editie konden ook beursstands, tentoonstellingsinrichtingen, corporate designs, modeproducten en grafische ontwerpen meedingen naar een prijs in de vorm van een trofee.

Dit jaar vielen een aantal architectuurgerelateerde producten in de prijzen:

in de categorie Corporate Design de huisstijl van Meyer en Van Schooten architecten ontworpen door Haico Beukers en Marga Scholma. OKRA kreeg een prijs voor hun ontwerp van de IJsselkade in Doesburg (categorie Openbare Ruimte). Bureau Van Der Wijst interieurarchitecten kreeg een prijs in de categorie Beurzen en tentoonstellingen voor de tentoonstellingsinrichting van J.J.P. Oud – Philip Johnson; een dialoog, de expositie die twee jaar geleden in het NAi was te zien. In de categorie Verkoopomgevingen won het ontwerp dat Concrete maakte voor De Lairesse Apotheek in Amsterdam en waarvoor ze al eerder De Lensvelt-de Architect Interieurprijs (LAI-prijs) wonnen. Anders dan in sommige media werd gesuggereerd kent de Nederlandse Designprijzen geen 'overall' winnaar.

Dit in tegenstelling tot de meer 'culturele' Designprijs Rotterdam, een nationale prijs van twintigduizend euro die sinds 1993 eens in de twee jaar wordt toegekend aan de vormgever of ontwerper van het beste product van de twee voorgaande jaren. De winnaar van deze prijs wordt 5 juni bekend gemaakt.