Recensie

Gekkenhuis

Dit is een pleidooi voor het instellen van een nationaal culturele ’timemanager’ (m/v). De komende vier dagen zijn er zoveel activiteiten in ontwerpland gepland dat het onmogelijk is om overal verslag van te doen, laat staan om alle presentaties en openingen bij te wonen. Voor wie toch een poging wil wagen volgt hieronder een overzicht.

Gekkenhuis 1

Het kan slechts weinigen ontgaan zijn dat vandaag (woensdag 7 mei) de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam van start gaat. Deze manifestatie duurt tot 7 juli. Min of meer gelijktijdig vinden er op tal van plaatsen in Nederland activiteiten plaatsen in het kader van Het jaar van de Boerderij.   De officiële start van deze manifestatie vindt plaats op 8 mei op boerderij 'Het Meer' in Angeren (Gemeente Lingewaard te Gelderland). Een ander heugelijk feit dat zich deze week voordoet is de voltooiing van de verbouwing  van het Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam). De officiële opening hiervan vindt op 10 mei plaats om 10.00 uur 's morgens.

Gekkenhuis 2

Daar waar manifestaties plaats vinden worden boeken uitgebracht. De stroom van publicaties die betrekking hebben op het thema mobiliteit komt nu langzaam maar zeker op gang. Slechts weinigen zullen na 7 juli het woord 'mobiliteit' nog kunnen aanhoren. Het is niet alleen mobiliteit dat de klok slaat, zo ligt er vandaag 7 mei het kakelverse Jaarboek Architectuur in Nederland 2002-03 in de boekhandel. De uitgever is zo wijs geweest om het zogenaamde jaarboekdebat volgende week te houden (13 mei om 20.00u in De Balie Amsterdam). Eveneens vandaag, de lancering van de vernieuwde en verbeterde NAi-website.

Gekkenhuis 3

Vandaag (woensdag 7 mei) opent om 18.00u in het Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) een expositie met de genomineerden voor de Designprijs Rotterdam editie 2003. Een landelijke tweejaarlijkse prijs die op 5 juni voor de vijfde maal wordt uitgereikt.

Op 8 mei wordt voor het eerst de Nederlandse Designprijs uitgereikt, vanaf die dag is ook de  expositie te bezoeken van de genomineerden in het Amsterdamse Pakhuis Afrika. (Misschien is het een idee om iets als De Enige Echte Nederlandse Designprijs in te stellen waar 'het publiek' via SMS-jes tijdens een 'live' televisieprogramma hun voorkeur kunnen uitspreken over de Echte Winnaars.)

Eveneens start 8 mei het World Wide Video Festival (tot en met 25 mei in Amsterdam). De KunstRAI met als titel 'New Directions' begint vandaag in Amsterdam en is tot en met 11 mei te bezoeken.

Nagekomen bericht

Vanmiddag (woensdag 7 mei) begint om 16.00 uur in het MU (Eindhoven) een symposium getiteld Het surfen van de kunst.  Als sprekers treden onder meer op Winy Maas (MVRDV), Nicole Maurer (Maurer United Architects) en Mark Borthwick (fotograaf).