Recensie

Dag van de Architectuur 2003

Aanstaand weekend is het weer zover, de onofficiële afsluiting van het architectuurjaar, de ‘dag’ van de architectuur’. In bijna heel het land worden door BNA kringen en locale architectuurcentra activiteiten ontplooid om ‘architectuur onder de aandacht te brengen bij een zo groot mogelijk publiek’. Maar ook voor de geïnteresseerde vakgenoot zijn er een aantal aardige evenementen.

Het thema dit jaar is 'De grenzen voorbij', daarbij worden 'letterlijke en figuurlijke grenzen van de architectuur centraal gesteld'. Een mooi containerthema waarbinnen alles kan. Het volledige programma van de Dag van de Architectuur is te vinden op de speciale website. Hieronder volgt een volledig willekeurige opsomming geselecteerd door de redactie uit het enorme aanbod (nb: over de selectie kan niet gecorrespondeerd worden)

De Dag van de Architectuur begint officieel in Groningen. Gedurende het hele weekend vinden hier tal van evenementen plaatsen waaronder op 28 juni de presentatie van de onderzoeksresultaten van het project Lost Space. Dertien multidisciplinaire teams hebben voorstellen gemaakt voor de 'verloren ruimten' binnen de gemeentegrenzen van Groningen. Grand Theatre, Grote Markt vanaf 19.00 toegang gratis.

27 juni – Den Haag

Prix de P: debat over tien jaar architectuurkritiek. In aansluiting op het Haagse thema van de dag van de architectuur, 'de houdbaarheidsdatum van architectuur', worden de stellingen en beweringen van de Prix de P tegen het licht gehouden, gewogen en op hun houdbaarheid getest. Theater Zeebelt, Willemstraat 7. Aanvang 20.30u, toegang gratis

28 juni – Almere

Tijdens het traditionele Casla architectuurontbijt wordt dit jaar aandacht besteed aan de ontwikkelingen van Almere Poort, het nieuwe vierde stadsdeel van Almere. Vanaf 10.00u in de grote feesttent in Almere Poort.

28 juni – Amsterdam

Boekhandel Architectura & Natura en ARCAM organiseren van 10.00 tot 17.00u een grote architectuurboekenopruiming in de ARCAM Galerie, Waterlooplein 213.

Stichting United Different Voices, een organisatie van actieve bewoners van Amsterdam Zuidoost, houdt een rondleiding door de oude en nieuwe Bijlmer. De rondleiding start om 12.00 uur en zal twee en een half uur duren (neem je eigen lunchpakket mee!). Start van de rondleiding is station Kraaiennest. Kosten € 5,-. Aanmelding is noodzakelijk via Stichting United Different Voices, Hans Mooren, [email protected] /*

28 juni – Den Haag

Het Paard van Troje – Eten met OMA. Een eigentijds Indonesisch buffet! Tijdens de maaltijd vindt een presentatie plaats van projecten ontworpen door het Office for Metropolitan Architecture. Na het eten is er een feest waar Mieke Giga & the new swing show en dj Maestro zullen optreden. Toegangskaart (inclusief feest) € 37,50. U kunt reserveren door online een faxformulier uit te printen, in te vullen en te faxen naar F: 070 – 360 67 54. Klik hier voor het faxformulier. Of u kunt voor toegangskaarten op de dag zelf, 28 juni, terecht in Het Paard van Troje Prinsengracht 10-12. Aanvang buffet 20.00u.

28 juni – Utrecht

Helicoptervluchten over Leidschen Rijn à €15,- pp. Informatiecentrum Leidsche Rijn, Verlengde Vleutenseweg 32 A. van 10.00-17.00u

In Leeuwarden wordt op 28 juni de Nacht van de Architectuur gevierd met lezingen, een prijsuitreiking en gezellig samen zijn. De nacht begint om 20.30 en wordt gehouden in het Tryatergebouw aan de Oostersingel (toegang gratis).

28-29 juni – Rotterdam

Appartementen in verschillende nieuwe woningbouwprojecten die langs de Maas zijn gerealiseerd kunnen worden bezichtigd. Vanaf het Informatiecentrum Kop van Zuid – Stieltjesstraat 21 – varen gratis watertaxi´s naar de woningen op het Lloydkwartier, Katendrecht en De Veranda. De woningen zijn geopend van 12.00-17.00u.