Feature

Designprijs Rotterdam 2003

Donderdag 5 juni is de winnaar van de Designprijs Rotterdam 2003 bekend gemaakt: Hella Jongerius kreeg de prijs voor haar bekledingsstof Repeat. Tijdschrift Archis ontving een eervolle vermelding.

De jury bestaande uit de curatoren Hans Ulrich Obrist en Ellen Lupton, meubelmaker Konstantin Grcic en onder voorzittersschap van Ineke Schwartz moest een keus maken uit eenenveertig genomineerde inzendingen. Het algemene oordeel van de jury was dat de kwaliteit van de inzendingen hoog was maar dat er nauwelijks radicale posities waarneembaar waren. Tegelijk meende de jury ook dat deze situatie weer is representatief voor hedendaags design. Een groot aantal criteria werd opgesteld waaraan het winnende ontwerp moest voldoen. Zo moest het winnende ontwerp onze tijd reflecteren, diende het een persoonlijk statement te zijn, en duidelijk het handschrift van de maker te dragen. Het product mocht geen toevalstreffer zijn; de maker

moest een interessant oeuvre te hebben en over 20 jaar nog steeds te

gelden als belangrijk. Én het ontwerp moest getuigen van 'politiek bewustzijn'.

De jury selecteerde vijf potentiële winnaars: Archis door Maureen Mooren & Daniël van der Velden en de Archis-redactie, Submarine Channel.com van Stichting Submarine Media, Hella Jongerius' Repeat, Irma Boons ontwerp voor het boek over Otto Treumann en Smarthouse van Robert Winkel Architecten.

Geen van deze vijf voldeed echter aan alle geformuleerde criteria. Besloten werd de prijs aan Jongerius toe te kennen. De bekledingsstof Repeat bestaat uit twee zogenaamde 'toppanels', een bedrukte en een onbedrukte. Beide bestaan uit vier individuele dessins, die elk in vijf kleuren leverbaar zijn. Zo bestaat Repeat Dot uit vijf typen stippen waarover een grote rij witte stippen gedrukt die een uitvergroting van een perforatielijn voorstelt. Het patroon wordt pas na drie meter herhaald. Daardoor is elke stoel die met Repeat is bekleed een unicum maar vormt bijvoorbeeld een groep fauteuils ook weer een eenheid. De jury roemt het ontwerp omdat 'het is een zeer eigentijds product [is] dat niet voortkomt uit theorie of concept alleen, maar tevens voortkomt uit een empirische analyse van het industriële maakproces. Het is tegelijkertijd een eindproduct dat de kwaliteit van het laboratorium, van het experiment nog in zich draagt'. Wat het ontwerp wel ontbeerde was een politieke dimensie, iets wat de juryleden wel terug vonden in Archis. 'Elke pagina van Archis is een unieke vorm van verzet- een heroïsche daad in een tijd waar de meeste uitgevers alleen nog maar geïnteresseerd zijn in getallen', aldus het juryrapport. Maar de jury wilde niet weer een tijdschrift laten winnen om dezelfde redenen waarmee Forum de vorige keer won – symbiose tussen redactionele innovatie en grafische vormgeving – en besloot daarom Archis een eervolle vermelding te geven.

De winnaar, de eervolle vermelding en alle andere genomineerde ontwerpen zijn nog tot en met 27 juli te bezichtigen in het Boijmans Van Beuningen te Rotterdam.