Nieuws

Nog meer nieuws uit prijzenland

In de categorie architectuur is de Praemium Imperiale Award 2003 toegekend aan Rem Koolhaas toegekend. De prijs is een initiatief van de Japan Art  Association en werd voor de 15e maal uitgereikt. Koolhaas ontvangt de prijs vanwege zijn rol als: 'a leading teacher, theorist and writer, asides from being an artist and innovator in the vanguard of architectural practice. His buildings, like his writings, examine and revise conventional solutions, and are full of remarkable, surprising as well as pragmatic answers. On closer look, what

might seem provocative and radical can be seen to be extremely rational.' Aldus het juryrapport.

Tarra Architectuur & Stedenbouw is met het ontwerp Dissolving View de winnaar geworden van de Publieksprijsvraag Hoogbouw. Deze ideeënprijsvraag werd gehouden ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur en werd uitgeschreven door het Bossche Architectuur Initiatief (BAI) in samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten (BNA).

Voor hun renovatieproject aan de Siersteenlaan in Groningen hebben Karelse van der Meer de nationale renovatieprijs ontvangen. De prijs moeten zij delen met Van Schagen architekten voor hun renovatie van het bejaardentehuis Huize Patrimonium in Amsterdam. In de categorie utiliteit ontvingen Kraaijvanger Urbis een prijs voor de renovatie van de Rotterdamse Kamer van Koophandel en Peutz Architecten voor de vernieuwing van het Laurentius schrijnenhuis in Heerlen. In de categorie herbestemming ging de prijs naar Zijlstra Schipper voor de transformatie van de voormalige geur- en smaakfabriek Maison D'Essence in Zaanstad tot appartementencomplex.

De eerste Nijmeegse Architectuurprijs (een publieksprijs) is uitgereikt aan architect Maarten Heerkens het project De Fabriek. Het betreft de herbestemming van de meubelfabriek Linders aan de St. Stephanusstraat 20 te Nijmegen atelier voor een meubelontwerper en het eigen architectenbureau.

Onlangs zijn ook de winnaars van prijsvraag 'Rijnland bouwt een huis' bekend geworden. Na de eerste ronde was bekend geworden welke twee particulieren van de gemeente Leiden een kavel konden kopen. In de tweede ronde konden architecten een ontwerp voor deze opdrachtgevers maken. Uiteindelijk kregen zeven ontwerpen een prijs. De particuliere opdrachtgevers kozen voor de ontwerpen van Axel Möltgen & Anja Götze en m/v architecten. Een vakjury en de Adviescommissie Ruimtelijk Kwaliteit spraken hun voorkeur uit voor geheel andere ontwerpen.