Nieuws

Overig nieuws uit prijsvragenland

André Rongen, Martijn Huting en Anja Leger van Royal Haskoning Architecten hebben de  prijsvraag Zorgzame architectuur gewonnen. Deze prijsvraag was uitgeschreven door het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen. Het uitgangspunt van het winnende ontwerp was de stad geschikt te maken voor de toenemende zorgbehoefte van ouderen. Voor 'Thuis in de Stad' werd de bestaande negentiende-eeuwse wijk Het Oude Noorden in Rotterdam gebruikt als test-case.

Tijdens de Leeuwardense Nacht van de Architectuur werd bekend dat Next Architects uit Amsterdam de prijsvraag belvedère Groot Vijversburg heeft gewonnen met het ontwerp 'Tour de Belvedère'. De opgave betrof het ontwerpen van een belvedère met een expositieruimte in het nieuwe uitbreidingsgebied van Groot Vijversburg in Leeuwarden. Tour de Belvedère wordt gevormd door een wandelroute die een continue wisselend beeld op zowel expositieruimte als omgeving levert. De toren bestaat uit één 35 meter hoge ruimte: een expositieruimte die in hoogte subtiel overgaat van 'uitzichtruimte' naar een kraaiennest.

Deze week is ook bekend geworden dat de opdracht voor een nieuw te bouwen Mariinsky theater in het centrum van Sint Petersburg (Rusland) aan Dominique Perrault is gegund. Tien architecten waaronder Erick van Egeraat waren uitgenodigd een ontwerp te maken. De keuze viel uiteindelijk op Perraults zwart marmeren gebouw met gouden ramen.